Annonce

Annonce

Annonce

Græsser du kort først på sæsonen, får du en tættere græsmark og mindre stængelvækst senere. Kommer du for sent ud med køerne, kan de ikke følge med græsvæksten, og dermed bliver marken ikke bidt i bund, og så er der tendens til øget stængelvækst. Foto: Jakob Brandt

Kom hellere for tidligt ud end for sent

FAGLIGT TALT: Tiden nærmer sig, hvor køerne skal på græs. Det er som regel en fest for både køer og bondemand. I år bliver festen dog holdt digitalt den 18/4, men det skal ikke forhindre dig og dine medarbejdere i at holde en lille fest med køerne, når de skal på græs.

Af Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark

To år er som bekendt ikke ens, og derfor bliver afgræsningssæsonen 2021 heller ikke som de foregående. Du kan gøre noget for, at du kommer godt fra start, hvor ordsproget ”Godt begyndt, er halv fuldendt” kommer helt til sin ret.

Har du ikke efterset hegn, og opsat det nye, er det på høje tid. Kommer køerne for sent på græs, kan du miste grebet om den første afgræsning. Kommer køerne derimod et par dage for tidligt ud, har du flere muligheder.

Det sker ikke noget ved, at køerne græsser i bund i april og maj. Med »græsse i bund«, mener jeg ned til fire–fem cm i et foldsystem, hvor du tildeler en ny fold hver dag eller. Der er på dette tidspunkt ikke tale om dødbidning.

Græsser du kort først på sæsonen, får du en tættere græsmark og mindre stængelvækst senere. Kommer du for sent ud med køerne, kan de ikke følge med græsvæksten, og dermed bliver marken ikke bidt i bund, og så er der tendens til øget stængelvækst.

Derfor: kom hellere for tidligt ud med køerne end for sent. Kommer de tidligt ud, kan du supplere med foder på stald. Kommer de for sent ud, kan de ikke nå at æde græsset, og der kommer stængelvækst. Samtidig bliver det et voldsomt foderskift, fordi du bliver nødt til at skære hurtigt og meget ned på staldfoder.

Gør dig selv, dine køer og ikke mindst dine afgræsningsmarker en tjeneste og gør klar til afgræsning i god tid. Vent ikke nødvendigvis til det bliver Økodag.

Flere artikler fra samme sektion

Når man kapper rødderne, vælter træet

DEBAT: Jeg er oprigtigt bekymret over udviklingen i Økologisk Landsforening. I min tid som medlem er større og større beslutninger blevet truffet af et formandskab uden respekt for den demokratiske proces.

12-04-2021 4 minutter Debat,   Økologisk Landsforening

Ægproducenters økonomi på ny nedtur

Igen i 2020 faldt de økologiske ægproducenters dækningsbidrag. Økologiske æg er for billige, og lav notering levner ikke plads til udvikling af produktionen, lyder det fra udvalgsformand.

12-04-2021 3 minutter Æg og fjerkræ,   Økonomi

Thise Mejeri vil låne penge til at beskytte "Jordens lunger"

Som led i ambitionen om at udfase brugen af soja i foderet, beder Thise Mejeri om et crowdfundinglån på en mio. kr.

12-04-2021 5 minutter Klima,   Mejeriproduktion