Annonce

Annonce

Køer i stald.

Stigende afregningspris for mælken bevirker, at mælkeproducenternes bytteforhold ændrer sig. Foto: Colourbox

Højere mælkepris er ikke altid lig med mere kraftfoder

FAGLIGT TALT: Mælkeprisen har fået et tiltrængt løft, men det giver ikke nødvendigvis anledning til at ændre på strategien for tildeling af kraftfoder og korn.

Korn og kraftfoder er dyrt. Det er vist ikke gået nogens næse forbi. Men giver det anledning til at fodre mindre tilskudsfoder? Køer er som bekendt drøvtyggere og skal derfor fodres som drøvtyggere. En stor andel godt grovfoder kan ikke erstattes af tilskudsfoder.

Til gengæld vil nogen måske alligevel gøre sig overvejelser om at øge foderniveauet, når nu afregningsprisen på mælk er steget en del, men ofte ses der ikke den store respons ved at tildele mere kraftfoder. Det kan skyldes, at koens potentiale allerede er udnyttet i den pågældende besætning, eller at der er forholdsvis mange senlakterende køer.

Køer, der har malket i mere end seks måneder er meget svære at påvirke ydelsen på. Omvendt er det lettere først i laktationen, men der skal altid ses på den samlede ration.

Hvis ikke rationen kan afstemmes med mere tilskudsfoder, skal man undlade at øge tildelingen. Der skal være den tilstrækkelig struktur i rationen, da man ellers risikerer, at det giver bagslag med lave fedtprocenter og fordøjelsesproblemer.

Derudover er der selvfølgelig også økologireglerne at tage hensyn til. De foreskriver mindst 50 pct. grovfoder de første tre måneder af laktationen og mindst 60 pct. resten af laktationen.

Husk, at koen er en drøvtygger.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud