Annonce

Annonce

Annonce

Overdækket fodringsanlæg på marken

Valget af fodertrug på marken har stor indflydelse på, hvor meget foder, der går til spilde. Foto: Irene Brandt-Møller

Hold fokus på foderet og spar penge

Nicolaj Pedersen sparer 1.000 kr. pr. årsso efter samarbejde med Center for Frilandsdyr om øget fokus på foderet

Center for Frilandsdyr har udarbejdet otte faktaark til økologiske griseproducenter, som ønsker at blive klogere på, hvordan de kan reducere foderforbruget.

I anledning af udgivelsen af faktaarkene har centeret udsendt en pressemeddelelse, hvori Nicolaj Pedersen, en af de landmænd som Center for Frilandsdyr har arbejdet sammen med, fortæller, at han med sine økologiske grise har oplevet en reducering af foderforbruget på 15-20 pct.

“Vi har haft fokus på den rette dosering og på at optimere foderblandingen. Når vi har godt græs, sørger vi for at skrue lidt ned for mængden af foder, for at presse grisene til at spise noget mere græs. Derudover er vi begyndt at tildele de drægtige søer noget bedre grovfoder,” fortæller Nicolaj Pedersen.

Andre tiltag kan være vådfoder, fuldfoder og trug med godt design, så foderet ikke blæser væk.  

Økologisk griseproduktion har typisk et højt foderforbrug sammenlignet med de konventionelle produktioner. Større aktivitetsniveau, lavere temperaturer i vinterhalvåret, fodersammensætning, samt spild og tab til skadedyr (fugle og gnavere), er blot nogle af grundene.

Det høje foderforbrug belaster såvel landmandens økonomi, som miljøet, og derfor er der store gevinster at hente, ved at minimere foderforbruget.

Center for Frilandsdyr undersøgt forskellige tiltag, som landmændene kan benytte sig af, og tiltagene er tilgængelige på faktaarkene. Der er altså rigtig mange forskellige knapper, som landmanden kan justere på for at reducere foderforbruget, men der også den mere ubekendte faktor.

“Det er hele tiden en vurdering af, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Så laver man små-justeringer og bruger sin fingerspitzengefühl til at finde den model, der passer bedst. Det var i hvert fald sådan, vi gjorde det,” siger Nicolaj Pedersen.

Helt konkret har optimeringen resulteret i, at Nicolaj Pedersen har øget sit dækningsbidrag med 1.000 kr. pr. årsso.

“Det bliver hurtigt til mange penge, når man har 800 søer, som vi har,” siger han.  

Hvis man ønsker at blive klogere på at reducere foderforbruget, kan man downloade de otte faktaark her.

Flere artikler fra samme sektion

500.000 hektar dansk græs kan erstatte soja-import

Dansk græs kan i fremtiden levere det foderprotein, som landbruget i dag importerer i form af soja. Det vil være godt for miljøet både her og der.

27-05-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Foder,   Planteavl

Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer

I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.

27-05-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Emballage,   Planteavl

»Vi skal passe på i et effektivt landbrug, at vi ikke glemmer naturen«

Michael Nielsens vestjyske bedrift er et godt eksempel på, hvordan man kan balancere mælkeproduktion og sikre gode vilkår for agerlandets vilde plante- og dyreliv.

27-05-2020 6 minutter Natur,   Biodiversitet