Annonce

Annonce

Overdækket fodringsanlæg på marken

Valget af fodertrug på marken har stor indflydelse på, hvor meget foder, der går til spilde. Foto: Irene Brandt-Møller

Hold fokus på foderet og spar penge

Nicolaj Pedersen sparer 1.000 kr. pr. årsso efter samarbejde med Center for Frilandsdyr om øget fokus på foderet

Center for Frilandsdyr har udarbejdet otte faktaark til økologiske griseproducenter, som ønsker at blive klogere på, hvordan de kan reducere foderforbruget.

I anledning af udgivelsen af faktaarkene har centeret udsendt en pressemeddelelse, hvori Nicolaj Pedersen, en af de landmænd som Center for Frilandsdyr har arbejdet sammen med, fortæller, at han med sine økologiske grise har oplevet en reducering af foderforbruget på 15-20 pct.

“Vi har haft fokus på den rette dosering og på at optimere foderblandingen. Når vi har godt græs, sørger vi for at skrue lidt ned for mængden af foder, for at presse grisene til at spise noget mere græs. Derudover er vi begyndt at tildele de drægtige søer noget bedre grovfoder,” fortæller Nicolaj Pedersen.

Andre tiltag kan være vådfoder, fuldfoder og trug med godt design, så foderet ikke blæser væk.  

Økologisk griseproduktion har typisk et højt foderforbrug sammenlignet med de konventionelle produktioner. Større aktivitetsniveau, lavere temperaturer i vinterhalvåret, fodersammensætning, samt spild og tab til skadedyr (fugle og gnavere), er blot nogle af grundene.

Det høje foderforbrug belaster såvel landmandens økonomi, som miljøet, og derfor er der store gevinster at hente, ved at minimere foderforbruget.

Center for Frilandsdyr undersøgt forskellige tiltag, som landmændene kan benytte sig af, og tiltagene er tilgængelige på faktaarkene. Der er altså rigtig mange forskellige knapper, som landmanden kan justere på for at reducere foderforbruget, men der også den mere ubekendte faktor.

“Det er hele tiden en vurdering af, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Så laver man små-justeringer og bruger sin fingerspitzengefühl til at finde den model, der passer bedst. Det var i hvert fald sådan, vi gjorde det,” siger Nicolaj Pedersen.

Helt konkret har optimeringen resulteret i, at Nicolaj Pedersen har øget sit dækningsbidrag med 1.000 kr. pr. årsso.

“Det bliver hurtigt til mange penge, når man har 800 søer, som vi har,” siger han.  

Hvis man ønsker at blive klogere på at reducere foderforbruget, kan man downloade de otte faktaark her.

Flere artikler fra samme sektion

Ny liste viser de mest bitre og stærkt smagende kål

KRONIK: To projekter har undersøgt planter med højt indhold af bitterstoffer, som har en meget gavnlig sundhedseffekt i kosten.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Flere spindemider i konventionelle marker end økologiske trods insektgifte

Ukrudt er ikke kun en konkurrent til afgrøderne - de efterstræbte planter er også værter for mange nyttedyr.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Forsker om ny Thise-mælk: Det er bedre dyrevelfærd

Thises nye mælk, der lader ko og kalv gå længere tid sammen, styrker kalvens vækst og dens sociale færdigheder, mener en forsker, som samtidig påpeger, at der mangler mere viden på området.

12-09-2019 3 minutter DyrevelfærdMejeri