Annonce

Daka_oktober-compressed.jpg

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg
Høns i hønsegård

Hønerne danner æggeskallen om natten. Det kræver kalk, og forskerne håber, hønerne skal bruge mindre kalk, hvis de får den umiddelbart inden. Foto: Morten Telling

Høner får kalk til natmad

Kalk før sengetid kan måske bane vejen for at skære ned på mængden af fosfor i æglæggende høners foder. Det vil være en fordel for både landmanden og miljøet.

Når en høne skal danne æggeskal, trækker den på knoglernes calciumressourcer. Knogler er opbygget af en forbindelse mellem kalk og fosfor, og med knoglernes kalk følger derfor også en vis andel fosfor, som ikke skal bruges til æggeskal, og som derfor blot udskilles i gødningen.

Her kan det udgøre et miljøproblem, og for landmanden kan et højt indhold af fosfor i gødningen medføre, at han rammer fosforloftet og derfor skal have et større areal at sprede gødningen på.

Forskere ved Aarhus Universitet undersøger derfor, om hønerne kan undvære en del af det fosfor, der i dag tilsættes foderet for at vedligeholde knoglerne. Forsøgshøns bliver udsat for foder med forskelligt indhold af fosfor. Desuden får nogle af hønerne serveret kalk separat om aftenen i stedet for løbende gennem dagen i fuldfoderet.

Producerer det, de skal

Hønerne danner æggeskallen om natten. Teorien bag forsøget er, at når hønerne får kalk lige inden, trækker de mindre på knoglernes kalk og fosfor. Ifølge seniorforsker Sanna Steenfeldt, AU, har hønerne ikke reageret negativt på lavere fosfortildeling indtil nu.

»Produktionsparametrene ser gode ud indtil videre, de producerer det de skal, og æggeskalsstyrke og ægvægt ser fin ud. Men man skal huske, at hønerne også er unge nu. Generelt ser man, at når hønerne bliver ældre, kan der blive problemer med æggeskalsstyrken. Og det kan jo være, at det bliver et større problem hos de høns i forsøget, der får mindre fosfor. Status lige nu er at det ser godt ud, og så må vi afvente, hvordan det udvikler sig i de kommende måneder,« siger hun i en artikel på icrofs.dk.

Også fjerdragten er fin, dødeligheden er lav, og der er ingen problemer med trædepudesvidninger i forsøget. Når forsøget er afsluttet og resultaterne gjort op, er det planen, at der skal ske en afprøvning af et tilpasset foder hos to økologiske ægproducenter. Dette bliver tidligst i slutningen af 2021.

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd