Annonce

Daka-fra-august-compressed.jpg

Annonce

GreenF-maj.png

Annonce

NATEXPO-21-PARIS--1600x300--CTA-GB.jpg
Billede af hvedegræsrødder

Hvedegræs er flerårig og skal derfor ikke etableres hvert år. Desuden har den et meget dybere rodnet end almindelig hvede og kan indlejre mere kulstof i jorden. Foto: Jim Richardsson

Hvedegræs kan sænke landbrugets klimaaftryk

Hvedegræs har potentiale til at blive en klimavenlig afløser for hvede. Lige nu er afgrøden dog for meget græs og for lidt hvede, og det skal forskere ved Københavns Universitet forsøge at lave om på i et nyt projekt.

Hvis forskere og forædlere formår at få kernerne til at sidde fast i akset og dermed øge udbyttet, er hvedegræs en afgrøde, der vil kunne sænke landbrugets klimabelastning betragteligt. Det skyldes flere forhold. Hvedegræs er flerårig og skal derfor ikke etableres hvert år. Desuden har den et meget dybere rodnet end almindelig hvede og kan indlejre mere kulstof i jorden. Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

”Hvedegræs har mange af de samme gener og egenskaber som almindelig hvede, men den er dårlig til at holde på sine frø, der også er mere tynde. Det gør, at den giver et mindre udbytte, når landmanden høster, og det er han selvfølgelig ikke interesseret i,” forklarer professor Michael Palmgren fra Københavns Universitet.

Han og forskerkolleger skal derfor i projektet 'Deeproots' undersøge, om de kan finde varianter af hvedegræssets gener, der gør den i stand til at holde på frøene. Planen er at så hvedegræs på Fyn og Lolland til formålet.

”Hvedegræs har tre gener, der gør, at den let smider sine frø. Vi vil gerne slippe af med alle tre, for bare ét af dem er nok til, at frøene tabes på jorden. Derfor håber vi, at vi kan finde planter i marken, der har varianter af disse gener, der ikke længere fungerer, så den kan holde på frøene i længere tid. Vi regner kun med at finde én variant ad gangen, så det vil kræve et omfattende krydsningsarbejde, indtil afgrøden bliver optimal – set fra et landbrugsperspektiv,” siger Michael Palmgren i en omtale af projektet.

Flere artikler fra samme sektion

Nye fund overrasker forsker: Kød og mælk belaster klimaet mere end hidtil antaget

Kød- og mejeriproduktionen står for næsten 60 pct. af fødevaresektorens samlede udledning - dobbelt så meget som udledningen forbundet med produktionen af planter til human konsum.

17-09-2021 4 minutter Forskning,   Klima

Royal øko-whisky fra Thy udsolgt på 18 minutter

I anledningen af Dronningens besøg lavede Thy Whisky en særlig royal aftapning med efternavnet ”Rex”, og det har de næppe fortrudt.

17-09-2021 1 minutter Afsætning

Plastic Change inviterer til global event mod plastikaffald

Sidste år deltog 166 lande og mere end 11 millioner mennesker i World Cleanup Day. I morgen kan du igen være med til at indsamle plastikaffald i naturen.

17-09-2021 4 minutter Emballage