Annonce

Annonce

Køer på græs

Giver du din økologiske ko gode vaner og gode forhold, vil hun kvittere med god sundhed og god produktion hver dag. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Hvilke forventninger har du til dine køer?

KRONIK: Forventer du, at de skal producere gode og sunde fødevarer i rigelige mængder, skal du give dem de bedste vilkår. Gør du det, skal køerne nok levere som forventet.

Af Ekstern skribent
07. november 2019, 13:11
Læsetid: 2 minutter

Af Hans Lund, ØkologiRådgivning Danmark


Hvad kan du gøre for at koen indfrier dine forventninger:

 • Sørg for tørt, rent og blødt leje, så hun har det godt, når hun skal være effektiv – nemlig når hun ligger ned og tygger drøv
 • Sørg for masser af frisk luft i stalden
 • Sørg for at foderkvaliteten er helt i top
 • Undgå foder der ikke er i orden og ryd op ved ensilagestakken hver dag
 • Sørg for friskt og rent drikkevand i rigelige mængder
 • Rengør drikkekar ofte og helst hver dag
 • Sørg for faste rutiner hver dag også ved malkning
 • Sørg for ensartet blanding af foder hver gang
 • Sørg for at koen ikke kan sortere i foderet
 • Ibland vand, hvis tørstofprocenten er over 40 i fuldfoderblandingen
 • Sørg for at køerne er rene. Rent strøelse hver dag.
Hans Lund
Hans Lund. Foto: ØkologiRådgivning Danmark

Koen er som bekendt drøvtygger og er derfor meget afhængig af ensartet og velafbalanceret foder. Er der udsving i foder fra dag til dag, påvirker det omsætningen i vommen. Det giver udsving i foderomsætning og produktion, og i sidste ende dårligere foderudnyttelse og dermed øget CO2-udledning. 

Rene køer har langt mindre risiko for at få yverproblemer og dermed høje celletal. Masser af frisk luft er med til at hold koen ren og tør. Jeg har endnu ikke været i stalde med for meget frisk luft, men er ofte i stalde hvor ventilationen er utilstrækkelig. For mange lukker gardinerne, fordi de syntes, det bliver for koldt. Det er ikke for koldt for koen, medmindre der bliver minusgrader i stalden. Det er nok værst for dem, der passer dyrene.

Det samme gælder drikkevandet. Er kvaliteten for dårlig, drikker koen for lidt. Vand er en forudsætning for en god omsætning i vommen. Den dårlige vandkvalitet nedsætter de effektive omsætning, da den kan have negativ indflydelse på vommiljøet.

Giver du din økologiske ko gode vaner og gode forhold, vil hun kvittere med god sundhed og god produktion hver dag. Den sunde og velfungerende ko er også en gevinst for klimaet.

Flere artikler fra samme sektion

Plantebaseret firma søger danske producenter af grøntsager

Salget af økologiske måltidskasser hos Simple Feast er nu blevet så stort, at selskabet kan høste flere fordele ved at handle direkte med danske og svenske producenter af grøntsager.

21-02-2020 4 minutter Plantebaserede fødevarer

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

18-02-2020 2 minutter Næringsstoffer,   Fagligt talt

Planteavl kan blive næste bølge for maskinstationer

Økologisk markdrift kræver nogle gange særlige løsninger, udstyr og større præcision. Maskinstationerne kan byde ind med løsninger, hvis flere økologer efterspørger dem.

14-02-2020 3 minutter Planteavl