Annonce

Annonce

Kartoflen i midten er spiret i lys ved stuetemperatur siden januar. Bemærk at lys hæmmer strækningsvæksten. De to andre af sorten Ditta har været til langsom forspiring. Foto: ØRD

Kartofler skal være "vågne" inden lægning

FAGLIGT TALT: Kommer læggekartofler direkte fra kølelager skal de have et varmestød i et døgn og hærdes i 5-7 dage inden lægning.

Af Ekstern skribent
21. april 2021, 14:37
Læsetid: 2 minutter

Af: Kjeld Forsom, planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Den kolde vind fra polarhavet har her i april holdt jordtemperaturen nede omkring fem grader. Der er udsigt til langsom stigning, og det er på høje tid at begynde lægningen, så de sidste ikke bliver lagt for sent.

Det er vigtigt, at kartofler har begyndt forspiring eller i det mindste har små hvide knopper inden lægning, når jordtemperaturen er lav.

Kommer læggekartofler direkte fra kølelager skal de have et varmestød i et døgn og hærdes i 5-7 dage inden lægning.

De gode vækst- og temperaturforhold i dyrkningssæsonen 2020 for kartofler betyder kartofler, der har været godt lagret – køle, kule eller andet - er fysiologisk unge kartofler. Derfor er forbehandling endnu vigtigere.

På billedet ses tre kartofler. Den i midten er spiret i lys ved stuetemperatur siden januar. Bemærk, at lys hæmmer strækningsvæksten. De to andre af sorten Ditta har været til langsom forspiring uden varmestød og har dannet små hvide spirer og er klar til lægning.

Kartoflerne skal være tempererede med dagtemperatur ved lægning.

Flere artikler fra samme sektion

Det frie liv har også en bagside

Det frie udeliv skåner økologiske malkekøer for trykninger, men øger risikoen for leverikter, viser en ny analyse af slagtefund.

07-05-2021 3 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Mejeri

Sådan skaber du nye, bæredygtige kostvaner

To eksperter giver deres bud på, hvordan du kan ændre gamle vaner til nye, som farver dine valg og måltider mere grønne. Det handler om at erstatte den gamle vane med noget, der giver dig samme belønning.

07-05-2021 9 minutter Forbrug,   Mere grønt,   Plantebaserede fødevarer

Fødevaregigant vil ind på Europas marked for plantedrikke

Nestlé vil disrupte markedet for plantedrikke og lancerer nu en ærtebaseret drik, der tilmed er certificeret CO2-neutral.

07-05-2021 5 minutter Plantebaserede fødevarer,   Fri for-produkter,   Detailhandel,   Forbrug