Annonce

Annonce

Jens Peter Hermansen rådgiver landmand på mark med køer.

Peter Hermansen er projektleder for 'I gang for 1 miilion', og han er spændt på at se, hvilke kreative løsninger, som landbrugseleverne udvikler i løbet af efteråret. Foto: Jakob Brandt

Kom i gang for en million

I efteråret skal landbrugsskolernes afgangselever udvikle konceptet bag en landsbrugsvirksomhed, som kan realiseres for én million kr. I et erhverv, hvor det normalt koster et tocifret millionbeløb at etablere sig, kræver det kreative løsninger.

’I gang for 1 million’ bliver kickstartet med en inspirationsdag d. 8. september på Godsbanen i Aarhus, hvor blandt andre borgmester Jakob Bundsgaard (S) taler. 

Dette er udgangspunktet for et projekt, hvor landbrugsstuderende som et led i deres uddannelse skal udarbejde en forretningsplan for en landbrugs- eller fødevarevirksomhed med et budget på kun 1 mio. kr. De tre bedste idéer bliver belønnet med et legat på 10.000 kr.

Økologisk Landsforening, Nordea Fonden, Danish Agro, Promilleafgiftsfonden og Coop Crowdfunding samt fem landbrugsskoler arbejder sammen om projektet ’I gang for 1 million’.

»Hvis man vil være selvstændig landmand i dag, koster det mange millioner at etablere sig med egen bedrift. Vi håber på at åbne de studerendes øjne for, at der fremtidsmuligheder i landbruget udover store traditionelle produktioner. Målet er, at de unge vil se mulighederne i en bæredygtig idé eller serviceydelse,” siger Jens Peter Hermansen, projektleder for ’i gang for 1 million’ og økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Til kick off-arrangementet på Godsbanen kan de godt 90 agrarøkonomstuderende glæde sig til oplæg fra en række forskellige virksomheder og organisationer. Blandt andet fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, direktør i Birch & Birch Flemming Birch, landbrugschef i Nordea Peter Hausgaard, Nicolai Jæpelt, crowdfunding chef i COOP, og flere andre.

Efter stor positiv opmærksomhed, er det nu tredje år, at Økologisk Landsforening sammen med landbrugsskolerne afholder ’I gang for en million’.

De studerende skal udarbejde en virksomhedsidé fra start til slut, og når den til sidst afleveres til dommerne, skal den være klar til at kunne eksekveres. Deres færdige rapport skal indeholde 16 fastlagte punkter og sætter krav til de studerende om, at de tager højde for markedets strømninger samt tendenser i tiden.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark