Annonce

Annonce

Hvedemark

Hvede indeholder potentielt mange farer. Foto: Irene Brandt-Møller.

Kornforædler satser på blandinger frem for rene sorter

Kornavl uden kemi kræver fokus på stabilitet frem for udelukkende at gå efter de høje udbytter. På en velbesøgt markvandring lige inden sommerferien indviede kornforædler Anders Borgen gæsterne i sit arbejde.

Korn i alle afskygninger står i forsøgsled efter forsøgsled så langt øjet rækker på Mariagergårdsvej ved Mariager, hvor Anders Laustsen lægger mark til en del af det kornforædlingsarbejde, som Anders Borgen fra Agrologica står bag.

Her er blå hvede, purpurhvede, hvid hvede, gul hvede, durumhvede, emmer, glatstakket byg, ølandshvede, nøgen vinterhavre, spelt, makha, dikha, polsk hvede, stenalderhvede, vild hvyg, vårrug, nøgenbyg, oliehavre og en hel del blandinger af forskellige sorter, for i virkeligheden arbejder Anders Borgen kun med enkelte sorter med det formål at sætte dem sammen i robuste blandinger.

»Jeg laver traditionel planteforædling og opformerer en masse sorter; men jeg blander dem sammen, som jeg synes er gode, fordi de har de egenskaber, jeg søger. Det betyder ikke noget, at de ikke ser ens ud. Det vigtigste er, at de har gode egenskaber - for eksempel god bagekvalitet - og at de har forskellige resistensgener,« siger Anders Borgen.

Anders Borgen var vært ved en velbesøgt markvandring. Foto: Irene Brandt-Møller

Hans udgangspunkt er, at monokulturer ikke hører hjemme i økologisk landbrug.

»Hvis alt kornet på en mark har samme gener, så er hele marken også modtagelig over for de samme sygdomme. I Nordeuropa dyrker vi kun fire hvedesorter, der alle er baseret på to-tre resistensgener over for meldug og rust. Det betyder, at hvis én mark bliver angrebet, så er der et enormt potentiale for opformering af denne smitterace, og så står vi med en epidemisk udvikling af en plantesygdom. Det sker igen og igen: Vi har noget plantemateriale, som, vi tror, er godt, men så lige pludselig fra det ene år til det næste har smitteracen ændret sig, så den kan angribe de mest dyrkede sorter,« siger Anders Borgen og tilføjer:

»I økologisk landbrug vil stabile udbytter altid være mere interessante end høje udbytter - men blandinger kan faktisk udover større stabilitet også give lidt bedre udbytter.«

Bygfluer truer vårhvede

De senere år har bygfluen, der lægger sine æg på planten i det tidlige forår, gjort stor skade på vårhveden i Danmark. Udbyttetabet kan være op til 50 pct.

Ifølge Anders Borgen er dette en katastrofe for den økologiske vårhvedeavl - ikke mindst fordi der endnu ikke er udsigt til, at nogen finder ud af, hvordan man kan udvikle vårhvedesorter, der kan tåle bygflue angreb.

Anders Borgen har i stedet sat sig for at udvikle sorter af vårhvede - det vil sige planter med en tidlig kraftig vegetativ vækst, som kan styrke planten i konkurrencen med ukrudtet - som kan sås sent om efteråret.

»Udfordringen ved denne løsning er, at de planter, som har en kraftig vegetativ vækst risikerer at udvintre, hvis vi får lange perioder med hård frost i løbet af foråret. Det er et kompromis, som ikke kan løses, men jeg synes, at ukrudtet er et større problem i de økologiske marker end udvintring,« siger han.

Er hvede usundt?

Udover at arbejde med forædling af korn, arbejder Agrologica også med kornets bagekvalitet og sundhedsegenskaber. Blandt andet har Anders Borgen sammen med Nanna Ytting undersøgt hvedens usunde egenskaber, og hvordan de kan imødegås. Arbejdet foregår i to projekter: Faldtalsprojektet og  projektet HealthWheat, hvori Agrologica arbejder med at udvikle hvede med sunde egenskaber.

»Hvede indeholder potentielt mange farer. Og råt korn er ikke sundt. Langtidshævet brød nedbryder det indhold i kornet, som gør det rå korn usundt, men desværre arbejder moderne bagerier i en helt anden retning, hvilket får efterspørgslen på hvede med højt glutenindhold til at stige, på trods af at mange ikke tåler brød med højt glutenindhold,« siger Anders Borgen.

Sammen med Nanna Ytting har han skrevet artiklen ’Vejen gennem junglen af glutenproblemer’, som blev omdelt til deltagerne på markvandringen. Heri kan man blandt andet læse, at der findes to kategorier af problematiske indholdsstoffer i hvede: Dels allergener (proteiner) - op til 50 forskellige - som giver allergiske reaktioner forskellige steder i kroppen; og dels fruktaner (kulhydrater) som kan give problemer i tyktarmen. Både de allergene proteiner og fruktaner er altid til stede i hvede, men i varierende grad alt efter typen og forarbejdningen af hveden.

Det 3. problem skyldes proteinet gliadin, som også findes i hvede - og andet glutenholdigt korn - og som deaktiverer tarmenes evne til at tilbageholde allergener, så de ikke kan bevæge sig fra tarmene ud i blodet, hvor de forårsager allergiske reaktioner.

Ved at krydse lavallergene sorter med hinanden arbejder Agrologica derfor med at udvikle kornsorter, hvor indholdet af de mest allergene proteiner i kornet er lavt.

»Vi har i den forbindelse også fundet ud af mange andre forhold, som har betydning for, om hvede tolereres af forbrugere og patienter. Det viser sig, at faldtal, hævetider og sigtestørrelser har lige så stor betydning som hvedesorten,« skriver Anders Borgen i sit nyeste nyhedsbrev, hvori han omtaler projekterne. 

Han har i sit arbejde afdækket, hvordan langtidshævning af brød nedbryder de skadelige proteiner i kornet.

»Langtidshævning af brødet løser problemer med glutenintolerance, fordi glutenproteinerne nedbrydes, når det er vådt i mindst 4-6 timer inden brødet bages. Det betyder, at man kan bringe helt almindelig hvede under grænseværdierne for glutenindhold ved at langtidshæve brødet med surdej baseret på de rigtige bakterier,« siger Anders Borgen.

Langtidshævning af brød

Mineraler i korn er bundet i fytin, som gør, at når man spiser råt korn, så passerer mineralerne lige gennem tarmsystemet uden at blive optaget i kroppen. Proteinerne i korn er beskyttet af blandt andet ATI, så de vanskeligt kan nedbrydes til aminosyrer i mavesækken. Heldigvis spiser vi ikke ret meget råt korn.

Det meste korn spiser vi som bagt brød eller havregryn. Problemet er bare, at fytin og ATI ikke nedbrydes af varme, men af enzymer og vand. Derfor hjælper det ikke på fordøjelsen, at havregrynene er dampkogt og ristet, og at franskbrødet er bagt, for varmen ødelægger blot enzymerne men uden af nedbryde fytin og ATI. Det eneste, der hjælper på fordøjelsen, er at kornet har stået i blød i lang tid. Minimum 4-6 timer og gerne 10-12 timer.

Faldtal i korn er et udtryk for, om stivelsen i kornet er begyndt at blive nedbrudt som tegn på, at kornet er begyndt at spire. Hvis kornet står for længe i marken, efter at det er modnet, så vil de spirehæmmende stoffer efterhånden blive nedbrudt, og så vil spiringen sætte i gang. Det ødelægger fuldstændig bageegenskaberne. Man gør derfor et stort arbejde med at sikre et højt faldtal i korn til bagning, men samtidig betyder det, at langtidshævning af brødet bliver så meget desto mere vigtig. Når bagerierne samtidig arbejder intensivt på at nedsætte hævetiderne for at øge produktiviteten i bageriet, så er det, at der opstår problemer med fordøjelsen af kornet. Højt faldtal er altså godt for bagekvaliteten, men dårlig for fordøjelsen med mindre brødet langtidshæves med surdej, og jo højere faldtal, jo længere hævetid er nødvendig for at bage et sundt brød.
Agrologica arbejder sammen med Økologisk Landsforening og Aurion i Faldtalsprojektet, som er finansieret af Promilleafgiftsfonden.

KILDE: AGROLOGICAS NYHEDSBREV FORÅR 2020

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud