Annonce

Annonce

Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden

Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer. Foto: Irene Brandt

Kvaliteten af halm har indflydelse på kalvenes sundhed

FAGLIGT TALT: Prioriter din bedste halm til de helt små kalve og undgå luftvejslidelser.

Af Ekstern skribent
26. august 2020, 09:05
Læsetid: 2 minutter

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Nogle steder i landet har de sidste uger af august 2020 været våde og har således besværliggjort tør bjergning af den sidste halm. Halmens kvalitet har stor indflydelse på kalvenes luftveje, ligesom træk også har det.

Støv i halm er en fællesbetegnelse for:

  • Svampesporer

  • Pollen

  • Bakterier

  • Actinomyceter

  • Mykotoksiner (giftigt affaldsprodukt fra nedbrydelse af mug)

Partiklerne varierer i størrelse og antal, men fælles for dem alle er, at halm af ringere kvalitet har højere forekomster. Kalve i alderen 0-3 uger ligger ned 80-90 pct. af døgnet og har således mulen helt tæt nede i, eller tæt på, halmen. Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer.

Når man strør sine kalve, skal man, lige inden man strør igen, kunne sidde i boksen i sine hvide underhylere uden at blive våd i bagen, og der skal være en mængde, så når kalven ligger ned ikke har synlige ben. At kalven kan putte sig, modvirker at den fryser og får træk.

De helt små kalve har derfor det største behov i besætningen for det rene, gode halm.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning