Annonce

Annonce

Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden

Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer. Foto: Irene Brandt

Kvaliteten af halm har indflydelse på kalvenes sundhed

FAGLIGT TALT: Prioriter din bedste halm til de helt små kalve og undgå luftvejslidelser.

Af: Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Nogle steder i landet har de sidste uger af august 2020 været våde og har således besværliggjort tør bjergning af den sidste halm. Halmens kvalitet har stor indflydelse på kalvenes luftveje, ligesom træk også har det.

Støv i halm er en fællesbetegnelse for:

  • Svampesporer

  • Pollen

  • Bakterier

  • Actinomyceter

  • Mykotoksiner (giftigt affaldsprodukt fra nedbrydelse af mug)

Partiklerne varierer i størrelse og antal, men fælles for dem alle er, at halm af ringere kvalitet har højere forekomster. Kalve i alderen 0-3 uger ligger ned 80-90 pct. af døgnet og har således mulen helt tæt nede i, eller tæt på, halmen. Kalven har naturlige forsvarsmekanismer i luftrøret mod støv, men bliver påvirkningen for stor, kan kalven udvikle allergiske reaktioner, som vi ser som vejrtrækningsproblemer.

Når man strør sine kalve, skal man, lige inden man strør igen, kunne sidde i boksen i sine hvide underhylere uden at blive våd i bagen, og der skal være en mængde, så når kalven ligger ned ikke har synlige ben. At kalven kan putte sig, modvirker at den fryser og får træk.

De helt små kalve har derfor det største behov i besætningen for det rene, gode halm.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud