Annonce

Slagtekyllinger klækkes traditionelt på et rugeri over en periode på 24-48 timer, inden de sorteres, vaccineres og transporteres til en stald. Det er faktorer, der menes at udgøre en stressfaktor for kyllingerne.

Kyllinger har bedre af at komme til verden i en stald end et rugeri

Traditionelt klækkes slagtekyllinger på et rugeri, før de transporteres til en stald, men en ny undersøgelse viser, at det vil være markant bedre for deres velfærd, hvis de klækkes i en stald.

Lavere dødelighed, lavere frygtniveau, øge hvileadfærd samt øget ædeadfærd og kropsvægt.

Det er fordelene ved at udklække slagtekyllinger på stald frem for i et rugeri, viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

"Endelig var der indikationer af, at rugerikyllinger havde været udsat for dehydrering under procedurerne på rugeriet og den efterfølgende transport, da de dels drak hyppigere efterfølgende, dels tabte sig under transporten," forklarer seniorforsker Anja Brinch Riber til universitets hjemmeside.

Undersøgelsen er foretaget af langsommere voksende økologiske slagtekyllinger af racen Hubbard JA57 ColorYield, som enten er klækket på stald eller på et rugeri. Rugerikyllingerne blev placeret i forsøgsstalden mellem 5 og 25 timer efter klækning, mens staldkyllingerne blev leveret til forsøgsstalden som befrugtede forrugede æg tre dage før, rugerikyllingernes ankomst.

Undervejs så forskerne så set nærmere på forskellige velfærdsindikatorer inden for kyllingernes biologiske funktion, affektive tilstand og deres mulighed for et naturligt liv.

Resultaterne viste også, at klækkeraten hos staldkyllinger var enten højere eller den samme for rugerikyllingerne afhængigt af beregningsmetoden. Ingen af de kliniske velfærdsindikatorer - gangegenskaber og trædepudelæsioner - eller produktionsparametre indsamlet ved slagtning adskilte sig mellem staldkyllinger og rugerikyllinger. Dog var der en tendens til flere brystblærer hos rugeri-hanekyllinger end stald-hanekyllinger.

Anja Brinch Riber nævner dog, at man stadig kun har begrænset viden om klækning på stald, da der er mange faktorer, som kan spille ind.

"Eksempelvis findes der en række forskellige typer af systemer til klækning på stald. Vi har derfor brug for mere viden på området - særligt i forhold til virkningen på frygtsomhed og trædepudesvidninger, samt hvordan kyllingekvalitet påvirker dyrevelfærden," siger hun.

Slagtekyllinger klækkes traditionelt på et rugeri over en periode på 24-48 timer, inden de sorteres, vaccineres og transporteres til en stald. Det er faktorer, der menes at udgøre en stressfaktor for kyllingerne.

Flere artikler fra samme sektion

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner

NY SERIE: I dag lever Jes Hjort-Malmberg af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.

26-01-2021 7 minutter Grøntsagsproduktion

Skal de danske Jens'er virkelig gå foran i den grønne omstilling af de store gryder?

Traditionelt har det være de kommunale centralkøkkener og sygehuskøkkener, der har ført an, når det gælder mere økologi og grønt på menuen i det offentlige. Men Forsvaret er aldrig prøvet før. Indtil nu.

25-01-2021 5 minutter Kronik,   Omlægning