Annonce

Annonce

Hvidmelet gåsefod dækker afgrøden

Det er nu, man blandt andet skal planlægge forårets ukrudtsstrategi. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Læg plan for forårsarbejdet nu

FAGLIGT TALT: Udnyt vintermånederne til at forberede dig på handlingerne i marken - både på ukrudtsstrategi og maskinkombination.

Af: Jonas Høeg, planteavlsrådgiver ved ØkologiRådgivning Danmark

Det kan være godt at udarbejde en plan for alle marker med, hvilke handlinger der bør foretages i foråret og evt. i hvilken rækkefølge. Planen holder du gennem foråret de aktuelle forhold op imod.

Gå en tur i marken nu og se effekterne af efterårets behandlinger, afgrøder og efterafgrøder. Ud fra dette laver du en nærmere handlingsplan. Den kan være med til at sikre, at du ikke overser nogle vigtige forhold, hvis det bliver et travlt forår med skiftende vejrudsigt.

Planen skal selvfølgelig tilpasses sæsonens udsving, men den kan bidrage til, at du også får gjort nogle af de ting, som ellers let kan blive udskudt eller sprunget over, når der kommer andre udfordringer.

I markstyringsprogrammerne kan du lave en dyrkningsplan, hvor de planlagte handlinger indtastes. Den kan danne udgangspunkt i strategien for dyrkningen i sæsonen.

Stil spørgsmål til dig selv:

• Skal der strigles en, to eller tre gange i en mark, eller skal der strigles en gang og derefter radrenses en, to eller tre gange, og skal der sås efterafgrøder?

• Skal der hverken strigles eller radrenses, men i stedet sås efterafgrødeudlæg i en vintersæd, fx vinterrug?

• Skal en mark med rodukrudt harves inden pløjning, hvis føret er til det?

Dette er nogle af de spørgsmål, der kan føre til en plan for arbejdet, så der er noget at holde de aktuelle forhold op i mod og noget at prioritere efter. 

Ligeledes er det her i vinteren, at du skal beslutte, om du har de rette maskiner til rådighed, om maskinstationen skal udføre nogle af opgaverne, eller om du skal investere i andet/nyt udstyr. 

Flere overvejer pt. forskellige strigler, og hvis du skal indkøbe en ny, kan der være leveringstid at tage hensyn til, især hvis du ønsker en bestemt arbejdsbredde. Arbejdsbredden er vigtig, da striglen skal have en god kapacitet og passe med evt. gyllespor, så du fx kører en gang mellem gyllesporet og en gang i gyllesporet. Køres med en 24 m gyllevogn, er det oplagt at køre med en 12 m strigle.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud