Annonce

Annonce

En lille gris står på en jordbund

Et særligt antistof i lamaer kan hjælpe med at bekæmpe E. coli-bakterier, der forårsager diarré hos smågrise. Foto: Colourbox

Lamaer skal hjælpe mod diarré hos smågrise

Et biologisk middel fra lamaer kan blive et miljøvenligt alternativ til medicinsk zink i grisenes foder.

Der er noget særligt ved lamaernes antistoffer. Faktisk så særligt at netop disse antistoffer formentlig kan afhjælpe problemet med diarré hos smågrise og blive et miljøvenligt alternativ til medicinsk zink.

Forbruget af zinkoxid i Danmark endte i 2017 på 535 ton, men da det er et tungmetal, ophobes det i jorden, og derfor bliver det forbudt i EU i 2022.

"Vi kan se, at der er en stor udfordring med diarré i svinebesætningerne, og det bliver endnu sværere at håndtere, når det bliver forbudt at tilsætte medicinsk zink til fodere," siger Sandra Wingaard Thrane, projektleder for Ablacto+ og medstifter af Bactolife, i en pressemeddelelse.

I projektet Ablacto+ er forskere i samarbejde med Seges ved at udvikle et biologisk produkt, der oprindeligt stammer fra lamaer. Lamaer og andre dyr i kamelfamilien producerer antistoffer, der indeholder særlige bindingsproteiner, som kan binde og uskadeliggøre E. coli-bakterier, der er skyld i mange tilfælde af diarré hos smågrisene.

Midlet har allerede vist sig at virke og testes nu i forsøgsstalde. Projektet har modtaget 11 mio. kr. fra GUDP, der skal bruges til at afprøve midlet i produktionsbesætninger og videreudvikle det, så det kan gøres klar til markedet med de fornødne godkendelser og til en konkurrencedygtig pris.

"Vi skal have belyst en masse detaljer, skaffe mere viden om effekterne under forskellige forhold og have defineret en dosis," siger Sandra Wingaard Thrane og tilføjer:

"Målet er, at vi får produktionsprisen og dermed salgsprisen så langt ned, at det er realistisk for landmændene at bruge det i større stil. Vi kommer næppe ned på samme lave pris som for medicinsk zink, men vi skal så langt ned som muligt for at få det udbredt."

Hun oplyser til Okologisk.nu, at midlet ikke kommer til at indebære, at der skal påbegyndes en større produktion af lamaer. Forskerne har blot brug for en blodprøve for at få det nødvendige protein - herefter er man i stand til at kopiere det i laboratorier.

Eksperter har tidligere peget på - bl.a. i en rapport til Landbrugsstyrelsen - at forekomsten af diarré kan nedbringes, hvis fravænningen bliver så sen som mulig og mindre stressende for smågrisene.

"Et af midlerne til at undgå diarré og dermed antibiotika eller zinkoxid er at ændre management af svineproduktionen. Det gælder både lidt senere fravænning og at nedsætte stressbelastningen ved ikke både at fravænne grisene og flytte dem samtidig," har dyrlæge Ellen-Margrethe Vestergaard fra Lægemiddelstyrelsen også tidligere forklaret.

Ifølge Seges kan også for lav temperatur hos grisene samt manglende rengøring være årsager til diarré.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud