Annonce

Annonce

Algeforurenet vandløb

Kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct. Foto: Colourbox

Landbrugets kvælstofudledning når højeste niveau i mere end et årti

"Det her er en rigtig grim historie," siger professor om nye tal, der viser, at udledningen af kvælstof fra landbruget sidste år nåede sit højeste niveau i 12 år.

Sidste år blev der udledt 72.000 ton kvælstof til vandmiljøet. Det er 22.000 ton mere end i 2018 og den højeste udledning siden 2008. Det viser nye tal fra Aarhus Universitet ifølge Politiken.

Det høje tal skyldes især megen regn, men korrigeret for denne faktor, lyder den foreløbige opgørelse på 59.000 ton, hvilket også er den højeste udledning i 12 år. 90 pct. af den menneskeskabte kvælstofudledning kommer fra landbruget, og udledningen fører til iltsvind i vandet.

"Det her er en rigtig grim historie," sagde Bo Riemann, professor i anvendt marin økologi og modellering, til Politiken, da tallene blev fremlagt på en konference.

Hans kollega Stiig Markager, professor i marin biodiversitet og eksperimentel økologi ved Aarhus Universitet, siger til Politiken, at kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct.

Søren Hvid, landskonsulent hos videncentret Seges, afviser, at udledningen er steget de seneste 10 år, og siger, at der lige så vel kan være tale om status quo:

"Udsvingene er ikke større, end at de kan skyldes variationer i vejret."

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark