Annonce

Annonce

Annonce

Kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct. Foto: Colourbox

Landbrugets kvælstofudledning når højeste niveau i mere end et årti

"Det her er en rigtig grim historie," siger professor om nye tal, der viser, at udledningen af kvælstof fra landbruget sidste år nåede sit højeste niveau i 12 år.

Sidste år blev der udledt 72.000 ton kvælstof til vandmiljøet. Det er 22.000 ton mere end i 2018 og den højeste udledning siden 2008. Det viser nye tal fra Aarhus Universitet ifølge Politiken.

Det høje tal skyldes især megen regn, men korrigeret for denne faktor, lyder den foreløbige opgørelse på 59.000 ton, hvilket også er den højeste udledning i 12 år. 90 pct. af den menneskeskabte kvælstofudledning kommer fra landbruget, og udledningen fører til iltsvind i vandet.

"Det her er en rigtig grim historie," sagde Bo Riemann, professor i anvendt marin økologi og modellering, til Politiken, da tallene blev fremlagt på en konference.

Hans kollega Stiig Markager, professor i marin biodiversitet og eksperimentel økologi ved Aarhus Universitet, siger til Politiken, at kvælstoftilførslen skal reduceres med 6 pct. om året for at nå EU-målene om god økologisk tilstand i de indre farvande inden 2027 - de seneste 10 år har der dog været en årlig stigning på 2 pct.

Søren Hvid, landskonsulent hos videncentret Seges, afviser, at udledningen er steget de seneste 10 år, og siger, at der lige så vel kan være tale om status quo:

"Udsvingene er ikke større, end at de kan skyldes variationer i vejret."

Flere artikler fra samme sektion

Investorer skyder fire mio. kr. i Økoskabet

Iværksætter-par lander millioninvestering, som gør det nemmere for lokale økologer at levere grøntsager til borgerne i landets større byer.

04-03-2021 6 minutter Mere grønt,   Gårdbutikker & direkte salg

Grøntsager dyrket med plantebaseret gødning – det virker!

KRONIK: Resultater fra de tre første år i DoubleCropsædskiftet viser, at vi kan producere grøntsager gødsket alene med plantebaserede gødninger uden at gå på kompromis med jordens frugtbarhed – bæredygtig intensivering i praksis.

04-03-2021 4 minutter Kronik,   Forskning,   frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen