Annonce

Økologikonsulenterne fra Økologisk Landsforening har mange års erfaring med at lave omlægningstjek af danske landbrug, og nu retter de fokus mod Skanderborg-området. Foto: Jakob Brandt

Landmænd i Skanderborg får gratis øko-tjek

Pressemeddelelse

Skanderborg Kommune og Økologisk Landsforening tilbyder gratis omlægningstjek til landbrug og frilandsgartnerier i områder med særlige drikkevandsinteresserer i kommunen.

Af Ekstern skribent
11. januar 2021, 06:00
Læsetid: 2 minutter

I det nye år kan konventionelle landmænd, frugtavlere og gartnere i Skanderborg Kommune få hjælp til at finde ud af, om de skal omlægge produktionen til økologi. I samarbejde med Økologisk Landsforening tilbyder kommunen et gratis omlægningstjek til cirka 350 landbrug i områder med særlige drikkevandsinteresser.

Grundvandsbeskyttelse står højt på dagsordenen i Skanderborg Kommune, og her spiller landbruget en vigtig rolle, fortæller formand for kommunens miljø- og planudvalg, Claus Leick (F):

- Skanderborg Kommune er ambitiøs, når det drejer sig om at sikre rent drikkevand til de næste generationer. Derfor prøver vi nu med en opfodring til landbruget om at omlægge til økologisk landbrug, og vi håber, at mange vil tage imod tilbuddet om et omlægningstjek, siger Claus Leick.

Giver landmanden overblik

Det er Økologisk Landsforening, der foretager omlægningstjekket ved et besøg, hvor en landbrugsfaglig konsulent gennemgår ejendommen sammen med landmanden, forklarer Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening:

- Vi kigger på ejendommens produktions- og afsætningspotentiale i et økologisk perspektiv og giver den enkelte landmand overblikket over, hvad et skift vil betyde for ham her og nu og på den lange bane. For nogle vil det give mening at lægge om til økologi med det samme, blandt andet fordi efterspørgslen på økologiske fødevarer fortsat er stigende, siger projektleder Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening.

Tilbuddet om omlægningstjek er frivilligt og uforpligtende. Landmænd, der ejer eller driver arealer i områder med særlige drikkevandsinteresser i Skanderborg Kommune, vil modtage et brev i e-boks om muligheden for omlægningstjek.

Økologi i Danmark

Danskernes lægger fortsat flere økologiske varer i indkøbskurven

  • Danmark er det land i verden, hvor forbrugerne køber flest økologiske varer.
  • I 2019 var 12,1% af danskernes fødevareindkøb økologisk, hvilket er den højeste markedsandel sammenlignet med noget andet land i verden.
  • I Skanderborg Kommune er der i dag omkring 65 økologiske bedrifter.
  • På landsplan udgør økologiske landbrugsarealer 12%.

Kilde: Økologisk Landsforening

For yderligere information kontakt:

Claus Leick, Udvalgsformand i Skanderborg Kommune, 28151540/ claus.leick@skanderborg.dk

Jens Peter Hermansen, projektleder i Økologisk Landsforening, 6197490/ jph@okologi.dk

Trine Tommer Eriksen, landinspektør i Skanderborg Kommune, 87947687/ trine.tommer@skanderborg.dk

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Konsulent: Økologer går glip af stor eksportmulighed

Kun meget få danske landmænd har fokus på det voksende marked for økologisk havre. Det er tankevækkende, at Danmark ikke har større eksport, mener økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Succesrig assurandør droppede millionhyre og blev mikrogartner

NY SERIE: I dag lever Jes Hjort-Malmberg af de grøntsager og spirer, som han dyrket på 800 m2 i forældrenes baghave, og han har ikke et sekund fortrudt, at han forlod et vellønnet, men stressende sælgerjob for at arbejde med jorden.

26-01-2021 7 minutter Grøntsagsproduktion

Skal de danske Jens'er virkelig gå foran i den grønne omstilling af de store gryder?

Traditionelt har det være de kommunale centralkøkkener og sygehuskøkkener, der har ført an, når det gælder mere økologi og grønt på menuen i det offentlige. Men Forsvaret er aldrig prøvet før. Indtil nu.

25-01-2021 5 minutter Kronik,   Omlægning