Annonce

Annonce

To mænd er ved at spænde et læsejl fast på stolper på en græsmark. Under læsejlet ligger halm, og på hver side står halmballer som en væg

På nuværende tidspunkt har LivSalling-projektet bl.a. kastet to flytbare læ- og ly-løsninger af sig. Det ene er et stort, solidt læsejl, der spændes ud mellem levende hegn og stolper, og som let kan pakkes ned og flyttes. Skærmdump

LivSalling-projektet udvikler udstyr til vintergræsning

VIDEO: Et solidt læsejl og en mobil ’stald’ er to velfungerende og billige løsninger, som LivSalling-projektet nu har udviklet og taget i brug. To nye videoer fra Økologisk Landsforening viser løsningerne i praksis.

Hvor langt kan man gå for at give malkekvæg så naturligt et liv som muligt, samtidig med at de giver mælk og kød med en fornuftig løn til landmanden? Det udforsker folkene bag projektet LivSalling i disse år.

Mindre stald og mere på græs er en hel central del af konceptet. På LivSalling Fondens gård, Gl. Børsting, går 23 køer og 46 store kalve på græs her i december. Det frie liv på gårdens 42 hektar græs indebærer, at der er brug for egnet mobilt udstyr og teknik, der kan følge med køer og kalve rundt på markerne og skærme dem mod kulde og regn om vinteren. 

På nuværende tidspunkt har LivSalling-projektet bl.a. kastet to flytbare læ- og ly-løsninger af sig. Det ene er et stort, solidt læsejl, der spændes ud mellem levende hegn og stolper, og som let kan pakkes ned og flyttes. Det andet er en vogn, der både er læskur om vinteren og fungerer som kalve-’stald’ om sommeren – læskuret/stalden kan flyttes på under ét minut med en lille traktor.

"Så længe, der er frisk græs, flytter vi dyr og læ rundt fra fold til fold. Når græsset går i stå for vinteren, flytter vi dyrene til en permanent fold, hvor vi fodrer dem med wrap-ensilage," forklarer kvægkonsulent Thorkild Nissen, Holistisk Økologi, som har været med til at udvikle konceptet og løsningerne.

Se løsningen med læsejl i denne video: (artiklen fortsætter under videoen)

Simple løsninger og lave omkostninger

Når simple mobile løsninger er i fokus hos LivSalling, er det bl.a., fordi projektet vil udvikle en model for et kvægbrug, der ikke kræver store investeringer.

"Det skal være muligt for unge at etablere sig og leve af landbrug uden enorm gældsætning. Gården her har kostet 6 mio. kr. Al jord ligger i græs, så der er ingen udgifter til plov, såmaskine, mejetærsker osv.," forklarer Thorkild Nissen.

I to nye film fra Økologisk Landsforening viser og forklarer Thorkild Nissen, hvordan løsningerne fungerer. Læsejlet på 60 m2. er specialkonstrueret af en sejlmager og koster 10.000 kr. 

Vognen er bygget af plader på en jernramme. Det smarte ved den er, at den kan kobles på en lille traktor, uden at man behøver at forlade førerhuset. Hjulene bliver trukket ind under vognen med et wiretræk og herefter løftes forenden.

Se løsningen med det mobile staldanlæg i denne video:

Videoerne er produceret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II. Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud