Annonce

Annonce

Claus Østergaard i marken

Plantechef i ØkologiRådgivning Danmark, Claus Østergaard, slår til lyd for langsigtet robusthed i sædskiftet som en måde at imødegå store udsving i markudbytte og pris. Arkivfoto: ØkologiRådgivning Danmark

Kornmarkedet står stille

Bunden er gået ud af det økologiske kornmarked. Det bedste modtræk er at være god til at dyrke det, der er svært.

I disse uger kommer vintersæden i jorden. Kornpriserne er lavere end længe, og det er vanskeligt at forudsige, hvad situationen vil være næste år på denne tid, og hvad man står sig bedst ved at dyrke. Hvor er der lys i sigte?

»Det er svært at svare på, for lige nu står markedet helt stille - der er ingen bevægelser,« konstaterer Troels Melvang, der er produktkonsulent i Vestjyllands Andel:

»Men vi ved af erfaring, at prisudsvingene er størst for det, der er lettest at dyrke, og mindst for det, der er sværere at få succes med. Er man god til at dyrke byg og hvede og bælgsæd, vil man have en fordel på markedet,« siger han.

9. oktober deler Troels Melvang ud af sin viden om den aktuelle markedssituation og udsigterne for den kommende tid, når ØkologiRådgivning Danmark (ØRD) inviterer til Inspirationsdag med besøg hos to økologiske planteavlere på Herningkanten.

Vil du vide mere:

Alle er velkomne til inspirationsdagen. Information om program og tilmelding findes på hjemmesiden www.oerd.dk.

»Ubalancer i markedet kan ramme den enkelte planteavler hårdt, så det er vigtigt at være klædt godt på til at imødegå dem. Vi vil på inspirationsdagen både se på her og nu-situationen og på den økologiske planteavl på den længere bane, det vil sige den nødvendige robusthed i sædskiftet over for udsving i både udbytte og pris,« siger plantechef i ØkologiRådgivning Danmark, Claus Østergaard.

Deltagerne skal derfor om formiddagen se på efterafgrøder hos Anders Vendelbo Rahbek, Herning, som lægger jord til ’Efterafgrødekampen’, en dyst mellem ØRD, FRDK, Seges, Sagro og DSV om den bedste efterafgrødeblanding. Efterafgrøderne blev etableret efter vinterbyg omkring 1. august. Vinderen kan først kåres næste år, når den efterfølgende vårbyg er høstet, men 9. oktober afsløres vinderen af første etape.

Efter frokost og oplæg om markedet går turen til Børge Gjaldbæk-Nielsen, Videbæk, hvor temaerne er vintersæd, ukrudtsbekæmpelse og efterafgrøder.

Efterafgrødekampen

ØkologiRådgivning Danmark deltager i dysten om den bedste efterafgrøde med en blanding af:

  • Olieræddike, Brutus og Deep till
  • - Tidlig alm. rajgræs og vinterrug
  • - Rødkløver og blodkløver
  • - Foderært, vintervikke, fodervikke og serradel
  • - Hør, solsikke og honningurt

Flere artikler fra samme sektion

Afklaring nærmer sig efter usikkerhed om aflivning af dyr på marken

KOMMENTAR: Der er udsigt til, at praksis med at aflive dyr på marken, inden de transporteres til slagteri, kan fortsætte.

15-10-2019 3 minutter ØkologireglerPolitik

Kløvergræsmarken til vinter

En stor del af dine græsmarker skal også være i topform som græsmarker næste år, derfor er det vigtigt, at de bliver trimmet her i efteråret.

11-10-2019 3 minutter Fagligt talt

Avlsmål for en økologisk malkeko er ikke lige om hjørnet

Der er brug for mere viden om de økonomiske værdier på de enkelte fedtsyrer, mener avlsforening, som endnu ikke er klar til at lade avlsmål for fedtsyresammensætningen vægte højere end for eksempel ydelsen.

10-10-2019 5 minutter Kvæg