Annonce

Annonce

Annonce

Mens Trine Sund Kammersgaard er ved at gøre klar med frisk halm til en ny indflytter i en tom hytte bliver hun udfordret af en ivrig halmtyv. En so med pattegrise i en nabostald bliver ved med at stjæle halmen fra den ubeboede hytte og bære det over til sine egne grise. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Med trynen i sneen

Trine Sund Kammersgaard er svineproducent i Thy uden gård. Hun driver sin økologiske virksomhed, Trynen i Jorden, på lejet jord, og det er en helt igennem udendørs produktion for grise i alle aldre – på alle årstider.

Siden etableringen af Trynen i jorden i 2017 har grisene boet på forskellige marker, som Trine Sund Kammersgaard har lejet af økologer i området. De første to steder var hos mælkeproducenter, men i 2020 flyttede grisene til nye marker på bakketoppene ved Ovesø, hvor hun har lejet 12-13 hektar på ubestemt tid.

Hun lejer også en del af en tidligere minkhal til at opbevare foder og halm i. Her kan de drægtige søer fodres på stald, når vejr og marker bliver for våde, men de kan stadig stikke trynen i jorden uden for bygningen. Således foregår alt på friland. Løbning, faring, fravænning og for slagtesvinenes vedkommende også opfedning.  

"De farer i den her fold i en familiegruppe på fire søer med grise. Når grisene er fem-seks uger gamle, kommer der en orne ind, og når søerne på et tidspunkt er i energioverskud til at komme i brunst, bliver de løbet naturligt. Jeg slår gerne et par grupper sammen, så de er otte søer, som så går med ornen, til grisene er 10-11 uger. Når de derefter bliver flyttet, kommer der ikke grise på den mark igen, før der er etableret græs, fortæller Trine Sund Kammersgaard på en råkold januardag.

Læs hele reportagen om Trine og Trynen i jorden i avisen Økologisk Landbrug, der udkommer 29. januar.

Flere artikler fra samme sektion

Grøntsager dyrket med plantebaseret gødning – det virker!

KRONIK: Resultater fra de tre første år i DoubleCropsædskiftet viser, at vi kan producere grøntsager gødsket alene med plantebaserede gødninger uden at gå på kompromis med jordens frugtbarhed – bæredygtig intensivering i praksis.

04-03-2021 4 minutter Kronik,   Forskning,   frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion

Nøglen til succes: Start med de nemme og hurtige afgrøder

Jes Hjort-Malmberg var nødt til lynhurtig at spore sig ind på, hvilke afgrøder han skulle dyrke, da han droppede jobbet som assurandør for at forfølge drømmen om at leve af et økologisk gartneri på kun 800 kvm

03-03-2021 9 minutter Serie: Økotopen

Samdyrkning af spidskål og hestebønner – et godt match

Et forsøg med samdyrkning i rækker af spidskål og hestebønner har vist gode takter, når det gælder næringsstofudnyttelse og samlet udbytte. Friske hestebønner dyrket som grønsag har potentiale til at blive et højværdi-produkt. Hestebønne kan samtidig være gavnlig på flere måder i økologiske systemer. Det kræver dog, at udfordringer eksempelvis omkring høst løses

03-03-2021 3 minutter frugt-baer-groent,   Grøntsagsproduktion,   Forskning