Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

Daka-fra-august-compressed.jpg
Trine Sund Kammersgaard på farremark, hvor so henter halm til at bygge rede

Mens Trine Sund Kammersgaard er ved at gøre klar med frisk halm til en ny indflytter i en tom hytte bliver hun udfordret af en ivrig halmtyv. En so med pattegrise i en nabostald bliver ved med at stjæle halmen fra den ubeboede hytte og bære det over til sine egne grise. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Med trynen i sneen

Trine Sund Kammersgaard er svineproducent i Thy uden gård. Hun driver sin økologiske virksomhed, Trynen i Jorden, på lejet jord, og det er en helt igennem udendørs produktion for grise i alle aldre – på alle årstider.

Siden etableringen af Trynen i jorden i 2017 har grisene boet på forskellige marker, som Trine Sund Kammersgaard har lejet af økologer i området. De første to steder var hos mælkeproducenter, men i 2020 flyttede grisene til nye marker på bakketoppene ved Ovesø, hvor hun har lejet 12-13 hektar på ubestemt tid.

Hun lejer også en del af en tidligere minkhal til at opbevare foder og halm i. Her kan de drægtige søer fodres på stald, når vejr og marker bliver for våde, men de kan stadig stikke trynen i jorden uden for bygningen. Således foregår alt på friland. Løbning, faring, fravænning og for slagtesvinenes vedkommende også opfedning.  

"De farer i den her fold i en familiegruppe på fire søer med grise. Når grisene er fem-seks uger gamle, kommer der en orne ind, og når søerne på et tidspunkt er i energioverskud til at komme i brunst, bliver de løbet naturligt. Jeg slår gerne et par grupper sammen, så de er otte søer, som så går med ornen, til grisene er 10-11 uger. Når de derefter bliver flyttet, kommer der ikke grise på den mark igen, før der er etableret græs, fortæller Trine Sund Kammersgaard på en råkold januardag.

Læs hele reportagen om Trine og Trynen i jorden i avisen Økologisk Landbrug, der udkommer 29. januar.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg