Annonce

Annonce

Annonce

Tunge regnskyer driver ind over marken

Mere ekstremt vejr betyder større behov for robuste sædskifter med flerårige afgrøder, begrænset jordbehandling og flere efterafgrøder. Foto: Colourbox

Megen regn kræver flere efterafgrøder

KLUMME: Nytåret er en tid, hvor der kan gøres status og reflekteres over det år, der lige er gået. Lige nu bliver 2019 nok mest husket som det vådeste år nogensinde, selvom vi jo faktisk havde en periode med tørke i forsommeren.

Af Ekstern skribent
13. januar 2020, 14:10
Læsetid: 2 minutter

Af Claus Østergaard, plantechef i ØkologiRådgivning Danmark

Ifølge klimaforskere er det nye normale vejr i Danmark, at der kommer længere perioder med den samme slags vejr. Det betyder, at der både er større risiko for meget vådt vejr og længere perioder med tørke.

Mere ekstremt vejr betyder større behov for robuste sædskifter med flerårige afgrøder, begrænset jordbehandling og flere efterafgrøder. Og der er plads endnu i de fleste økologiske sædskifter.

En opgørelse fra 700 markplaner lavet af rådgivere i ØkologiRådgivning Danmark viser, at 48 % af markerne med korn, bælgsæd og majs er med udlæg af kløvergræs eller pligtige/frivillige efterafgrøder. Det efterlader os med 52 % kornmarker med plads til flere efterafgrøder.

Claus Østergaard
Claus Østergaard

Argumenterne for flere efterafgrøder bliver stadigt flere og tydeligere. Den nyeste forskning viser, at det er jordens mikroorganismer, herunder svampe og bakterier, der opbygger den humus i jorden, der giver en varig forbedring af jordens frugtbarhed. Gode efterafgrøder med kraftigt rodvækst bidrager til opformering af mikroorganismerne, fordi bakterier og især svampe lever af sukkerstoffer, som udskilles fra planternes rødder. Som tak for hjælpen øger mikroorganismerne plantetilgængeligheden af forskellige næringsstoffer i jorden.

Gode efterafgrøder øger derfor efterfølgende afgrøders muligheder for at optage næringsstoffer til gavn for udbyttet.

Men når jorden efter kraftig rodvækst udsættes for en pløjning, som af mange andre årsager giver god mening, skal regnorme, svampe og bakterier starte forfra med opbygning af gange og levedygtige populationer.

Viden om reduceret jordbehandling er derfor den største udfordring i forhold til at hæve de økologiske udbytter. Når vi finder nøglen til økologi med reduceret jordbehandling, er fundamentet til en lille revolution dannet.

Flere artikler fra samme sektion

Kalø præsenterer ti nye produktionsledere efter fire års tørke

Produktionslederuddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole har fået en ny indpakning, og for første gang i fire år har der været tilmeldinger nok til at gennemføre et hold.

03-04-2020 4 minutter Uddannelse

Landmænd går sammen i grupper for at styrke dyrevelfærden

To dyrevelfærdsprojekter i Økologisk Landsforening giver deltagerne mulighed for at dele succeser og fiaskoer med hinanden.

02-04-2020 5 minutter Kvæg,   Dyrevelfærd

Dansk Økojord har købt sin syvende gård

Efter nyt opkøb disponerer Danmarks Økologiske Jordbrugsfond over mere end 430 ha fordelt på syv landbrug, og flere opkøb er på vej

02-04-2020 3 minutter Omlægning,   Svineproduktion