Annonce

Annonce

En ko står på en græsmark - bag den ses den øvrige flok

Forskere fra Aarhus Universitet har for nyligt fundet ud af, at to forskellige faktorer påvirker variationen i malkekøers udledning af metan. Den ene faktor er den enkelte kos genotype, mens den anden er sammensætningen af hendes vomflora. Foto: Colourbox

Metan fra kobøvser kan reduceres

En kombination af koens egen genetik og strategier, der er målrettet ændringer i vomfloraen, kan bidrage til at reducere udledningen af methan mere effektivt.

Bøvser og ånde fra køer og andre drøvtyggere bidrager væsentligt til klimaforandringer. Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at kvægavlere kan målrette reduktionen af udledning af metan på to fronter, skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse

Drøvtyggere som eksempelvis køer producerer den potente drivhusgas metan som et naturligt biprodukt af deres fordøjelse af foder i vommen. Landbrugssektoren arbejder på at finde måder, hvorpå udledningen af metan fra drøvtyggere kan nedsættes. 

En af metoderne er at selektere køer, der er genetisk disponeret for at udlede mindre metan, da der er variation blandt køer i, hvor meget metan de udleder. Der er dog flere veje, man kan følge. 

To faktorer i spil 

Forskere fra Aarhus Universitet har for nyligt fundet ud af, at to forskellige faktorer påvirker variationen i malkekøers udledning af metan. Den ene faktor er den enkelte kos genotype, mens den anden er sammensætningen af hendes vomflora. 

Køer og klima

  • Køer, får og andre drøvtyggere producerer metan som led i deres fordøjelsesproces.

  • Metan (CH4) er en drivhusgas, der er cirka 30 gange så slem til at holde på jordens varme som kuldioxid (CO2).

  • Metan har en halveringstid i atmosfæren på 12 år, hvilket er væsentligt mindre end CO2 (>100 år).

  • Husdyr står for 14,5 pct. af menneskeskabte udledninger af drivhusgasser. Udledning af metan fra drøvtyggere star for 5,8 pct.

  • Ca. 99 pct. af metan udledt fra kvæg kommer ud via bøvser og udåndingsluft.

  • Udledning af metan fra husdyr forventes at stige markant som følge af en fordobling i den globale efterspørgsel efter mælk og kød i 2050.

Kilde: Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet

Hvis avlere kan målrette reduktionene i udledning af metan på begge disse fronter, kan det føre til større fremskridt i at sænke udledningen. 

"Vores undersøgelse viser, at variationen i udledning af metan sandsynligvis ikke moduleres gennem koens genetiske effekter på vomfloraen. Derfor kan vomfloraen og koens genom målrettes uafhængigt af hinanden ved at selektere for køer, der udleder mindre metan, og parallelt med dette ved at undersøge mulige strategier, der er målrettet ændringer i vomfloraen med henblik på at reducere køernes udledning af metan," siger forfatterne til en artikel, der er publiceret i PLOS Genetics. 

Store genetiske forskelle 

Forskerne havde den hypotese, at den relative sammensætning af vomfloraen er arvelig, dvs., at den er styret af koens gener, og at variationer i udledning af metan fra vommen er påvirket både af koens genetik og indholdet af vomfloraen. 

De tog prøver fra vommen hos 750 malkekøer på fem danske landbrug. Udledning af metan fra disse køer blev målt enkeltvis i løbet af en uge, mens køerne blev malket i malkerobot. 

Forskerne iagttog betydelig variation i udledning af metan blandt køerne. Gennemsnittet af udledningen hos de 10 pct. af køerne, der udledte mest metan, var 41 pct. mere end den gennemsnitlige udledning hos de 10 pct. mindst udledende køer. 

I vomprøverne fandt forskerne en væld af mikrober. De identificerede 3.894 bakterier og 189 arkaea (en separat gruppe af encellede organismer), som var til stede i mindst halvdelen af prøverne fra køerne. Den relative mængde af nogle af disse mikrober er arvelig og forbundet med metanproduktion. Dog skyldes størsteparten af variationen i den relative mængde af vomflora og arkaea ikke-genetiske faktorer. 

"Koens genetik kan forklare 21 pct. af variationen i metanproduktion, og vomfloraen kan forklare 13 pct. En væsentlige pointe er, at de to ting er stort set uafhængige af hinanden, så selektion for køer, der ikke udleder så meget metan, vil sandsynligvis ikke føre til uhensigtsmæssige ændringer i vomfloraen," skriver forfatterne. 

Genetik er vedvarende 

Målretning mod vomfloraen via fodertilsætning, fodersammensætning og anti-metanogene vacciner er også muligt, men disse strategier er ikke kumulative. Selv transplantation af vomflora er ikke en permanent løsning, da vomfloraen efter en kort periode vender tilbage til den sammensætning, den havde før transplantationen. 

I modsætning hertil vil et fokus på koens genetik og hendes vomflora være mere vedvarende og kumulativ i de følgende generationer. 

Den metan, som køerne udleder, har også en energiværdi og udgør et 2-12 pct. nettotab i koens bruttoenergioptagelse. Det betyder, at køer og andre drøvtyggere, der har en bedre fiberfordøjelighed, men lavere udledning af metan, principielt kunne gavne det globale klima og samtidig forbedre indtægterne og bæredygtigheden i kvægproduktionen.

Dette er en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet. Redaktionen på Økologisk har ikke foretaget selvstændig research.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud