Annonce

En ulv ligger i solen på en græsmark

En ny opgørelse viser, at antallet af ulve i Danmark er faldet i 2018. Det pågældende billede er ikke af en dansk ulv. Genrefoto: Colourbox

Miljøstyrelsen: Fire-fem ulve i Danmark

Ulveeksperter vurderer, at der er en håndfuld ulve i Danmark i øjeblikket. To-tre stykker i Vestjylland, en i Nordjylland og en på Djursland.

Forholdet mellem ulve og landmænd med husdyr er noget anstrengt, især fordi ulvene jager får og kalve. Der er imidlertid meget få ulve i landet pt., vurderer eksperter på Aarhus Universitet, der står for overvågningen. 

Ifølge notatet 'Ulv - status for 2018' fra Miljøstyrelsen var der ved årsskiftet fire-fem ulve i Jylland og altså færre end i 2017, hvor et ulvepar i Vestjylland fik otte hvalpe.

Rapporten viser samtidig, at ulvesikrede hegn kan være en løsning på problemet. I hvert fald er der endnu ikke dokumenteret ulveangreb bag et fungerende ulvesikret hegn i Danmark - i alle tilfælde, hvor ulvene er kommet ind på et areal beskyttet af et ulvesikret hegn, har hegnet enten været fejlmonteret eller ødelagt af kronvildt.

Landmænd, der mister dyr pga. ulveangreb, kan få erstatning. I 2018 undersøgte Naturstyrelsens ulvekonsulenter 104 anmeldelser. I 28 tilfælde var det ulve, der stod bag angrebet. I 21 tilfælde var det rovdyr som hunde og guldsjakaler, der havde været på spil. Resten var selvdøde eller dødfødte dyr, skriver Miljøstyrelsen i notatet.

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Kom til møde om sundhed hos den ældre malkeko

Økologisk Landsforening sætter spot på malkekøers levealder og en bekymring, der følger med ældre køer: mælkekvalitet og højt celletal. Det sker ved et åbent staldmøde i Them den 1. maj.

11-04-2019 3 minutter MejeriNye løsningerKlima & energi

Kom og vær med til at forme nyt klimaværktøj

Et nyt værktøj til klimaregnskaber på økologiske landbrug er på tegnebrættet. Landmænd og andre interessenter kan give deres besyv med på en workshop 12. juni i Aarhus.

10-04-2019 3 minutter Klima & energiØkologisk Landsforening

Ny efterafgrødeblanding til pløjefri økologi

CN-pløjefri er en ny efterafgrøde-blanding, der er tiltænkt økologiske landbrug med reduceret jordbearbejdning. Blandingen er designet af ØkologiRådgivning Danmarks rådgivere.

09-04-2019 2 minutter Udbytte og jordbearbejdning