Annonce

En ulv ligger i solen på en græsmark

En ny opgørelse viser, at antallet af ulve i Danmark er faldet i 2018. Det pågældende billede er ikke af en dansk ulv. Genrefoto: Colourbox

Miljøstyrelsen: Fire-fem ulve i Danmark

Ulveeksperter vurderer, at der er en håndfuld ulve i Danmark i øjeblikket. To-tre stykker i Vestjylland, en i Nordjylland og en på Djursland.

Forholdet mellem ulve og landmænd med husdyr er noget anstrengt, især fordi ulvene jager får og kalve. Der er imidlertid meget få ulve i landet pt., vurderer eksperter på Aarhus Universitet, der står for overvågningen. 

Ifølge notatet 'Ulv - status for 2018' fra Miljøstyrelsen var der ved årsskiftet fire-fem ulve i Jylland og altså færre end i 2017, hvor et ulvepar i Vestjylland fik otte hvalpe.

Rapporten viser samtidig, at ulvesikrede hegn kan være en løsning på problemet. I hvert fald er der endnu ikke dokumenteret ulveangreb bag et fungerende ulvesikret hegn i Danmark - i alle tilfælde, hvor ulvene er kommet ind på et areal beskyttet af et ulvesikret hegn, har hegnet enten været fejlmonteret eller ødelagt af kronvildt.

Landmænd, der mister dyr pga. ulveangreb, kan få erstatning. I 2018 undersøgte Naturstyrelsens ulvekonsulenter 104 anmeldelser. I 28 tilfælde var det ulve, der stod bag angrebet. I 21 tilfælde var det rovdyr som hunde og guldsjakaler, der havde været på spil. Resten var selvdøde eller dødfødte dyr, skriver Miljøstyrelsen i notatet.

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevelfærd kan opfattes på flere måder

Der findes ikke én definition på dyrevelfærd. Ligesom man kan have forskellige natursyn, kan man også se på dyrevelfærd på forskellig måde.

18-02-2019 4 minutter DyrevelfærdKvæg

Forskere efter skræmmende insektnedgang: Køb økologisk

Et nyt studie har vist en dramatisk nedgang for verdens insekter. Nu anbefaler to forskere, at man køber økologi. Haveejere kan også hjælpe til.

14-02-2019 5 minutter Natur

Affald er fremtidens fosforkilde

Landbruget skal i fremtiden genbruge fosfor fra affald. Forskere sætter i en ny rapport tal på gødningsværdien af bl.a. komposteret have- og husholdningsaffald.

13-02-2019 3 minutter Næringsstoffer