Annonce

Annonce

En ko står på en græsmark, mens flokken ligger bag den.

Gebyret for at slagte dyr på marken bliver nu markant sænket, efter at ministeret er gået ind i sagen. Foto: Økologisk Landsforening

Minister vil ændre kritiseret gebyrstigning

Slagtning på gården blev med ét dyrere ved årsskiftet på grund af en gebyrændring. Nu går fødevareministeren ind i sagen.

En prisstigning for at slagte dyr på gården bliver nu reduceret markant med tilbagevirkende kraft. Det sker, efter at flere landbrugsorganisationer, bl.a. Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse, har kritiseret ændringen, der trådte i kraft ved nytår og betød en markant forhøjelse af gebyret for gårdslagtning.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er siden gået ind i sagen og vil nu ændre prisen med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år.

Årsagen til det forhøjede gebyr skyldes, at Fødevarestyrelsen skulle implementere en EU-forordning, som har krævet, at embedsdyrlægerne skal stå for de sidste tjek af dyret før og efter slagtningen, men da de aflønnes per påbegyndte time frem for per påbegyndte kvarter som de fleste privatpraktiserende dyrlæge, betød det med ét øgede omkostninger.

"Landmændene skal naturligvis ikke betale mere for tid, end der rent faktisk går til den opgave, som embedsdyrlægerne løser. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at justere sine opkrævninger på ordningen, så landmændene fremover kun betaler per påbegyndt kvarter og ikke per påbegyndt time. På den måde afspejler betalingen den tid, kontrollen faktisk tager," siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.

De mindre gebyrer gælder både for kontrollen af fritgående og håndterbare dyr, for hegnet vildt som hjorte og for nødslagtninger, hvor dyrene er kommet til skade.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer