Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Gl. Buurholt, der har specialiseret sig i mobile anlæg til behandling af frø og korn, har nu føjet et fuldt udstyret mølleri til listen over tjenester, som firmaet tilbyder økologiske landmænd. Foto: Foto-lab.dk

Mobilt mølleri kan male dit mel

Et fuldt udrustet økologisk mølleri på lastbil er sidste skud på stammen af mobile tjenester hos Gl. Buurholt, og interessen for at få malet eget mel er stor blandt økologiske landmænd

Nu kan landmænd, der vil dyrke og sælge eget kvalitetsmel, få en hjælpende hånd med det praktiske. Gl. Buurholt, der har specialiseret sig i mobile anlæg til behandling af frø og korn, har nu føjet et fuldt udstyret mølleri til listen over tjenester, som firmaet tilbyder til økologiske landmænd. Mølleriet har netop afsluttet sin jomfrurejse rundt i landet med succes.

"Der er en kæmpe interesse for at få lavet sit eget mel," fortæller direktør Visti Møller. Den mindste mængde, som Gl. Buurholt kører ud til, er 1.000 kg, men direktøren går dog med planer om at lave events rundt i landet, hvor folk kan komme og få malet mindre portioner. Mølleriet sorterer og renser kornet for urenheder, sten og fremmedlegemer, maler det på stenkværn, sigter det og fylder det i 2-, 5- eller 10-kg poser, som er klar til salg.

"Man skal blot sætte sin egen label på, og har man ikke den, kan vi formidle kontakt til et reklamebureau, der kan hjælpe med den del," siger Visti Møller.

Skal analyseres først

Landmandens opgave er at sørge for, at kornet er tørt og forsvarligt opbevaret, og inden mølleriet ankommer til gården, skal det være analyseret for svampe og mycotoxiner. Det foregår på et italiensk laboratorium. Visti Møller ser den voksende interesse for lokale råvarer, gamle kornsorter og specialmel som den niche, det mobile mølleri kan betjene og hjælpe frem.

Kun økologisk mel Mølleriet forarbejder udelukkende økologisk mel, og Gl. Buurholt samarbejder derfor naturligt med den nystiftede forening, Landsorten, hvis mål er at fremme dyrkningen af økologisk kvalitetskorn og finde og opformere interessante brødsorter.

"Vi må i princippet også formale usprøjtet korn - det skal i så fald analyseres for pesticider først - men det er i økologien, efterspørgslen og de købedygtige kunder er," forklarer han.

Prisen for at få malet mel på det mobile anlæg er 10 kr./kg ved mindste mængde på 1.000 kg. Den store opmærksomhed, som bælgsæd til konsum har i øjeblikket er naturligvis ikke gået Visti Møllers næse forbi. Han bliver næsten dagligt kontaktet med forespørgsler om bælgsæd, og udstyr hertil kan blive næste skud på den mobile stamme.

»Vi har allerede en stationær farvesorterer, så vi kan skille blandingsafgrøder ad, og det er klart at afskalning af bælgsæd også ligger naturligt for en virksomhed som vores," siger Visti Møller, der i flere år har kørt rundt og afskallet foderhavre for økologiske landmænd.

Flere artikler fra samme sektion

Økolog er ny rådgiver for Greenpeace og vil kæmpe for færre husdyr

At få ændret landbrugspolitikken er som kampen mellem David og Goliat, mener Helene Hansen, der er ny landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace. Selv er hun uddannet økolog og ønsker et mere plantebaseret, økologisk landbrug.

15-06-2021 4 minutter Politik

Dyrenes Beskyttelse: Vilde fisk fortjener at blive aflivet på en ordentlig måde

Et hold af danske og svenske forskere skal nu forsøge at finde ud af, hvor meget vilde fisk lider, når de bliver fanget og hevet ombord på nutidens store trawlere.

15-06-2021 3 minutter Akvakultur

Et nyt biodiversitetsråd skal rådgive regeringen

Folketinget har besluttet at nedsætte et uafhængigt organ af eksperter, der fremover skal rådgive om indsatser på naturområdet.

14-06-2021 2 minutter Biodiversitet,   Politik