Annonce

Annonce

Rådyr i naturområde

På markliv.dk kan man bl.a. finde en inspirationsvideo omkring opretning af skæve markhjørner som middel til udlægning af areal til vildtet. Foto: Marie-Louise Simonsen

Naturtiltag med grundbetaling

KRONIK: Landbrugsstyrelsen har netop lanceret en ny hjemmeside, der skal gøre det nemmere for landmænd at lave vildt- og bivenlige tiltag med grundbetaling.

Af: Julie Rohde, naturkonsulent i Økologisk Landsforening

I samarbejde med en række grønne organisationer, herunder Økologisk Landsforening, ØL, og Dansk Ornitologisk Forening har Landbrugsstyrelsen skabt siden markliv.dk, hvor landmænd kan finde hjælp og inspiration til, hvordan de kan skabe mere natur i landskabet inden for gældende regler og betingelser for støtte og tilskud.

Markliv.dk

Hjemmesiden indeholder bl.a.:

  • Videoer med konkrete tips

  • Q&A – svar på de mest almindelige spørgsmål

  • Hvilke regler skal jeg være opmærksom på?

  • Inspiration – links til gode hjemmesider.

"Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidig giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

På hjemmesiden har Landbrugsstyrelsen samlet vejledninger, fakta-ark og andet inspirationsmateriale, som organisationer som ØL, Dansk Ornitologisk Forening, SEGES og Danmarks Biavlerforening gennem årene har lavet.

Siden vil også komme til at indeholde en Q&A, hvor styrelsen giver svar på nogle af de problemstillinger, som de hyppigt modtager spørgsmål omkring, og en række forskellige inspirationsvideoer omkring naturtiltag. 

Indtil videre kan man finde en video, som styrelsen har lavet i samarbejde med Danmarks Jægerforbund omkring opretning af skæve hjørner og ukurante arealer som middel til udlægning af vildt- og bivenlige arealer.

Et af menupunkterne på den nye side er ’Hvilke regler skal jeg være opmærksom på?’, hvor styrelsen har samlet introduktioner og en række vejledninger for etablering af naturtiltag inden for forskellige støttebetingelser.

Naturklummen er et fast indslag i avisen, hvor natur og biodiversitet i økologien og det øvrige landbrug tages under kærlig behandling. Naturpolitik, -tilskudsregler og -forskning er nogle af de områder, som vil blive belyst i naturklummen. Julie Rohde arbejder med naturprojekter hos Økologisk Landsforening.

Her kan man finde information om vildt- og bivenlige tiltag, brak og MFO-bræmmer, permanente afgrøder, permanent græs og information omkring overholdelse af reglerne for Økologisk Arealtilskud i forbindelse med etablering af naturtiltag.

Markliv.dk giver svar på de mest almindelige problemstillinger samt links til relevante vejledninger. Landbrugsstyrelsen tager med dette initiativ et vigtigt skridt for mere gennemsigtighed i reglerne for naturtiltag, og gør det nemmere at søge svar på de spørgsmål, man som landmand står med, når man gerne vil gøre det godt for naturen. 

Hjemmesiden er stadig under udarbejdelse, men Landbrugsstyrelsens ambition er, at den med tiden vil komme til at indeholde flere videoer og mere inspirationsmateriale omkring natur i landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud