Annonce

Annonce

Rådyr i naturområde

På markliv.dk kan man bl.a. finde en inspirationsvideo omkring opretning af skæve markhjørner som middel til udlægning af areal til vildtet. Foto: Marie-Louise Simonsen

Naturtiltag med grundbetaling

KRONIK: Landbrugsstyrelsen har netop lanceret en ny hjemmeside, der skal gøre det nemmere for landmænd at lave vildt- og bivenlige tiltag med grundbetaling.

Af: Julie Rohde, naturkonsulent i Økologisk Landsforening

I samarbejde med en række grønne organisationer, herunder Økologisk Landsforening, ØL, og Dansk Ornitologisk Forening har Landbrugsstyrelsen skabt siden markliv.dk, hvor landmænd kan finde hjælp og inspiration til, hvordan de kan skabe mere natur i landskabet inden for gældende regler og betingelser for støtte og tilskud.

Markliv.dk

Hjemmesiden indeholder bl.a.:

  • Videoer med konkrete tips

  • Q&A – svar på de mest almindelige spørgsmål

  • Hvilke regler skal jeg være opmærksom på?

  • Inspiration – links til gode hjemmesider.

“Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidig giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

På hjemmesiden har Landbrugsstyrelsen samlet vejledninger, fakta-ark og andet inspirationsmateriale, som organisationer som ØL, Dansk Ornitologisk Forening, SEGES og Danmarks Biavlerforening gennem årene har lavet.

Siden vil også komme til at indeholde en Q&A, hvor styrelsen giver svar på nogle af de problemstillinger, som de hyppigt modtager spørgsmål omkring, og en række forskellige inspirationsvideoer omkring naturtiltag. 

Indtil videre kan man finde en video, som styrelsen har lavet i samarbejde med Danmarks Jægerforbund omkring opretning af skæve hjørner og ukurante arealer som middel til udlægning af vildt- og bivenlige arealer.

Et af menupunkterne på den nye side er ’Hvilke regler skal jeg være opmærksom på?’, hvor styrelsen har samlet introduktioner og en række vejledninger for etablering af naturtiltag inden for forskellige støttebetingelser.

Naturklummen er et fast indslag i avisen, hvor natur og biodiversitet i økologien og det øvrige landbrug tages under kærlig behandling. Naturpolitik, -tilskudsregler og -forskning er nogle af de områder, som vil blive belyst i naturklummen. Julie Rohde arbejder med naturprojekter hos Økologisk Landsforening.

Her kan man finde information om vildt- og bivenlige tiltag, brak og MFO-bræmmer, permanente afgrøder, permanent græs og information omkring overholdelse af reglerne for Økologisk Arealtilskud i forbindelse med etablering af naturtiltag.

Markliv.dk giver svar på de mest almindelige problemstillinger samt links til relevante vejledninger. Landbrugsstyrelsen tager med dette initiativ et vigtigt skridt for mere gennemsigtighed i reglerne for naturtiltag, og gør det nemmere at søge svar på de spørgsmål, man som landmand står med, når man gerne vil gøre det godt for naturen. 

Hjemmesiden er stadig under udarbejdelse, men Landbrugsstyrelsens ambition er, at den med tiden vil komme til at indeholde flere videoer og mere inspirationsmateriale omkring natur i landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Afklaring nærmer sig efter usikkerhed om aflivning af dyr på marken

KOMMENTAR: Der er udsigt til, at praksis med at aflive dyr på marken, inden de transporteres til slagteri, kan fortsætte.

15-10-2019 3 minutter ØkologireglerPolitik

Kløvergræsmarken til vinter

En stor del af dine græsmarker skal også være i topform som græsmarker næste år, derfor er det vigtigt, at de bliver trimmet her i efteråret.

11-10-2019 3 minutter Fagligt talt

Avlsmål for en økologisk malkeko er ikke lige om hjørnet

Der er brug for mere viden om de økonomiske værdier på de enkelte fedtsyrer, mener avlsforening, som endnu ikke er klar til at lade avlsmål for fedtsyresammensætningen vægte højere end for eksempel ydelsen.

10-10-2019 5 minutter Kvæg