Annonce

Annonce

Et billede fra luften viser landbrugsmarker og en by i baggrunden

Jordfordeling kan reducere de kilometer, som landmændene skal køre fra mark til mark, hvis de ligger spredt. Foto: Colourbox

Nu kan landmænd få tilskud til at bytte jordarealer

En ny bekendtgørelse vil gøre det lettere for landmænd at bytte arealer, så deres marker bliver mere sammenhængende.

Landmændenes jord skal ligge mindre spredt, så de ikke bruger så meget tid på at køre rundt på vejene mellem markerne.

Derfor åbner en ny pulje til erhvervsrettet jordfordeling den 1. september. Den består af 10 mio. kr., der skal fordeles til de frivillige bytteordninger, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

“Det er både en gevinst for landmændene, som skal køre færre kilometer og kan få en mere effektiv hverdag, og for andre bilister på landevejene, når spredte marker bliver byttet til jorde, som ligger samlet og tættere på gården. Nu er vi klar til at give landmanden en økonomisk håndsrækning, så flere forhåbentlig får lyst til at bytte jorde. Det er en win-win situation,” siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Landmænd kan søge om tilskud, som dækker transaktionomkostningerne, når de indgår en aftale om jordfordeling. Man kan søge om tilskud, når mindst fem landmænd går sammen og omfordeler et areal på mindst 100 hektar. Derudover skal fordelingen føre til, at køreafstanden til markerne i gennemsnit reduceres med mindst 750 meter.

I alt forventes det, at der kan ske omfordeling af over ca. 2.000 hektar jord. Fristen for ansøgninger er den 15. november. Man kan søge om tilskuddet her.

Flere artikler fra samme sektion

Der skal flere økologiske læggekartofler i jorden

Landbrugsstyrelsen strammer op om økologiske læggekartofler. Det skal være sværere at få dispensation til at bruge ikke-økologiske læggekartofler fra 2021

27-02-2020 3 minutter Økologiregler,   kartofler

Plantebaseret firma søger danske producenter af grøntsager

Salget af økologiske måltidskasser hos Simple Feast er nu blevet så stort, at selskabet kan høste flere fordele ved at handle direkte med danske og svenske producenter af grøntsager.

21-02-2020 4 minutter Plantebaserede fødevarer

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

18-02-2020 2 minutter Næringsstoffer,   Fagligt talt