Annonce

Annonce

Et billede fra luften viser landbrugsmarker og en by i baggrunden

Jordfordeling kan reducere de kilometer, som landmændene skal køre fra mark til mark, hvis de ligger spredt. Foto: Colourbox

Nu kan landmænd få tilskud til at bytte jordarealer

En ny bekendtgørelse vil gøre det lettere for landmænd at bytte arealer, så deres marker bliver mere sammenhængende.

Landmændenes jord skal ligge mindre spredt, så de ikke bruger så meget tid på at køre rundt på vejene mellem markerne.

Derfor åbner en ny pulje til erhvervsrettet jordfordeling den 1. september. Den består af 10 mio. kr., der skal fordeles til de frivillige bytteordninger, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

"Det er både en gevinst for landmændene, som skal køre færre kilometer og kan få en mere effektiv hverdag, og for andre bilister på landevejene, når spredte marker bliver byttet til jorde, som ligger samlet og tættere på gården. Nu er vi klar til at give landmanden en økonomisk håndsrækning, så flere forhåbentlig får lyst til at bytte jorde. Det er en win-win situation," siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Landmænd kan søge om tilskud, som dækker transaktionomkostningerne, når de indgår en aftale om jordfordeling. Man kan søge om tilskud, når mindst fem landmænd går sammen og omfordeler et areal på mindst 100 hektar. Derudover skal fordelingen føre til, at køreafstanden til markerne i gennemsnit reduceres med mindst 750 meter.

I alt forventes det, at der kan ske omfordeling af over ca. 2.000 hektar jord. Fristen for ansøgninger er den 15. november. Man kan søge om tilskuddet her.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning