Annonce

Annonce

Jesper Fog-Petersen giver en rundtur i marken

Projektleder Jesper Fog-Petersen (t.v.) viser screeningsforsøget med ærter og hestebønner frem ved en markvandring i Østjylland i slutningen af juni. Foto: Karen Munk Nielsen

Forskere har knækket koden bag problemstof i hestebønner

Danske forskere har fundet genet for vicin i hestebønner. Det betyder, at det uønskede stof vil kunne forædles væk i løbet af få år.

Hestebønner er en af de proteinkilder, som landmænd og virksomheder regner med, skal have en større plads i kosten i fremtiden. Den kan erstatte soja i mange produkter og er interessant til såvel industri som direkte konsum. Alt efter sort indeholder bønnerne større eller mindre mængder af stoffet vicin, som ikke alle tåler. Man regner med, at 400 mio. mennesker på verdensplan ikke tåler vicin.

Vicin sidder i skallen og forsvinder ved udblødning, men nu har et danskledet forskerhold fundet genet, der koder for vicin i hestebønner. Dermed vil det være muligt helt at forædle stoffet ud af hestebønnerne.

"Hvis man skal have en stor produktion, så vil man gerne sikre sig, at det er sikkert for alle at indtage. Vi kigger ikke kun på markedet for mennesker, men hestebønnen er også en kilde til protein for enmavede husdyr som kyllinger, der også er sensitive over for vicin. Så der et stort marked," siger Fernando Geu-Flores, lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Hestebønner er en af de bælgfrugter, der er velegnede til dyrkning i Danmark. Den har allerede skubbet en del soja ud af foderplanerne til især kvæg, og den forventes også at være et godt bud på en danskproduceret bælgfrugt til konsum.

I Økologisk Landsforenings projekt 'Sort it out' screenes et større antal sorter af hestebønner for smag, konsistens og andre egenskaber, der har betydning for bønnernes egnethed til konsum. For projektleder Jesper Fog-Petersen er fundet af vicin-genet en glædelig nyhed:

"Det betyder, at man i ingrediens-industrien, hvor man ikke udbløder eller koger bønnen, kan få et bedre produkt," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Flere økologer kan se frem til tilskud til ny teknologi

Der er stor efterspørgsel på tilskud til ny teknologi, og nu afsætter fødevareministeren ekstra penge til Økologisk investeringsstøtte i 2021. Derudover får ansøgerne et halvt år ekstra til at afslutte deres projekt.

02-12-2021 2 minutter Tilskud

Snart bliver engelske landmænd belønnet for at passe på deres jord

Engelske landmænd vil fra 2022 modtage betaling, hvis de aktivt værner om jordens frugtbarhed og sundhed. Flere naturorganisationer er dog skuffede over ordningen.

02-12-2021 4 minutter Udland,   Politik,   Jordfrugtbarhed

Ny kampagne skal gøre det nemt at spise grønnere i januar

I januar 2022 sætter Dansk Vegetarisk Forening for første gang den landsdækkende kampagne Grøn Januar i gang. Grøn Januar har deltagelse af flere store kæder og skal sætte fokus på at spise grønnere ved at synliggøre udbuddet af veganske muligheder i landets butikker samt på spisesteder og i kantiner.

02-12-2021 4 minutter Forbrug,   Detailhandel,   Plantebaserede fødevarer