Annonce

Annonce

Køer og kalve i halm i en stald - besøgende ses i baggrunden

Hop på Økologisk Landsforenings bus 25. september og oplev to intense dage med fokus på ko-kalv relationer, udendørs kælvninger, fravænning, mælkenedlægning og alt det andet, der knytter sig til dyrevelfærd på den økologiske malkekvægsbedrift. Foto: Irene Brandt

Inspirationstur har fokus på ko og kalv-samværet

Mælkeproducenter, forskere og kvægkonsulenter har fokus på hvordan, man kan give ko og kalv mulighed for at være sammen i længere tid. Økologisk Landsforening arrangerer i september en studietur til tre danske landbrug og et tysk forskningscenter, der eksperimenterer med ko-kalv management.

Mælkeproducenter, forskere og kvægkonsulenter har fokus på, hvordan man kan give ko og kalv mulighed for at være sammen i længere tid. Økologisk Landsforening arrangerer i september en studietur til tre danske landbrug og et tysk forskningscenter, der eksperimenterer med ko-kalv management.

Interessen for ko-kalv samvær og senere fravænning af kalve på økologiske malkekvægsbedrifter vokser. Landmænd eksperimenterer og deltager i staldskoler, og rådgivere og forskere arbejder med spørgsmålet i forskellige udviklingprojekter. Aktiviteterne vil kunne flytte niveauet for økologisk dyrevelfærd, hvis det lykkes at finde velfungerende løsninger i praksis til både store og mindre besætninger. Det er mere kompliceret end som så, blandt andet fordi stalde og systemer ikke er indrettet til det, og fordi senere adskillelse kan være problematisk, når ko og kalv er stærkere bundet til hinanden.

Økologisk Landsforening inviterer derfor alle interesserede med på en intensiv studietur over to dage i slutningen af september. 

”Vi skal besøge økologiske landmænd, der på forskellig vis praktiserer senere fravænning af kalve, vi skal høre om den nyeste forskning på området, og vi skal møde de økologiske mejerier og høre, om og hvordan dyrevelfærd giver værdi til mælk og ost,” fortæller kvægkonsulent Iben A. Christiansen, Økologisk Landsforening, om programmet for turen.

Andre velfærdsemner tages også op

Hun arrangerer studieturen som led i projektet Guide til dyrevelfærd, og hun er selv guide på turen, når bussen ruller ud fra stationen i Vejle 25. september.

”På sådan en tur har vi mulighed for at få fælles viden og oplevelser og for at tale sammen på kryds og tværs i branchen om, hvordan vi i praksis griber det an, så senere fravænning kan blive en succes for både dyrene og dem, der passer dem,” siger Iben A. Christiansen.

Studieturen er for alle, der interesser sig for emnet, også gerne landmænd, der allerede har erfaring med sen fravænning af kalve. Undervejs bliver også andre velfærdsemner taget op, lover Iben A. Christiansen.

”Når vi nu alligevel besøger bedrifterne, benytter vi selvfølgelig lejligheden til at lade os inspirere af andre tiltag, der højner dyrevelfærden. Der er mange spændende initiativer i gang rundt omkring på gårdene,” siger hun og nævner udendørs kælvning og motionsarealer som eksempler på emner, der bliver berørt.

Der er begrænset deltagerantal, som fordeles efter først-til-mølle princippet.

Tilmelding og yderligere information

Flere artikler fra samme sektion

Økologiens store lokomotiv bremser op

Det økologiske areal faldt i 2023, og det ses i den animalske produktion, hvor bl.a. mælkeproduktionen, som ellers har været økologiens store motor, faldt. Hos Arla arbejder man fortsat på at reducere øko-produktionen.

13-04-2024 5 minutter Statistikker,   Mejeri

Arlas nedjustering af økologien sætter stop for generationsskifte og laver indhug i det økologiske areal

Arlas beslutning om at reducere produktionen af økologisk mælk med 100 mio. kg om året gør nu indhug i det samlede økologiske areal og betyder samtidig stop for generationsskifter med økologiske bedrifter, som Arla-økolog Laust Krejberg netop står over for. I år lukker han måske køerne på græs for sidste gang

13-04-2024 10 minutter Statistikker,   Mejeri

Kød fra malkekvæg har lavere klimaaftryk end fra kødkvæg

Nye undersøgelser konkluderer, at CO2e-aftrykket per kg oksekød kan reduceres væsentligt, hvis ammekøer udskiftes med kvæg fra malkebesætninger. Klimabelastningen for oksekød produceret i kombination med mælkeproduktionen er halvt så stor som belastningen fra kød produceret af ammekvæg.

08-04-2024 10 minutter Klima