Annonce

Annonce

Tre harer hopper rundt på et græsareal

På markliv.dk kan landmænd lære, hvordan de kan gøre levevilkårene på markerne for bl.a. harer bedre. Foto: Colourbox

Ny hjemmeside giver landmænd tip til at hjælpe de vilde dyr på markerne

En ny hjemmeside under Landbrugsstyrelsen vejleder landmændene i at hjælpe naturen, uden at det går ud over økonomien.

62 pct. af Danmarks areal er opdyrket med landbrugsafgrøder. Det giver et vist pres på naturen og de vilde dyr, men nu skal en ny hjemmeside give landmændene tip til at hjælpe dem - uden at det går ud over økonomien vel at mærke.

Sammen med en række grønne organisationer, bl.a. Økologisk Landsforening og Dansk Ornitologisk Forening, har Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrugsstyrelsen oprettet siden markliv.dk. Her kan landmændene finde inspiration til, hvilke muligheder de har for at skabe flere levesteder i landskabet, og de kan blive klogere på, hvilke regler og betingelser de skal være opmærksomme på. 

Man kan beholde arealstøtten

Bl.a. kan man faktisk bibeholde arealstøtten, når man udlægger dele af marken til vildt- og bivenlige tiltag.

"Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidig giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse

Ifølge Henrik Wejding, næstformand i Dansk Ornitologisk Forening, giver naturtiltagene på markerne godt nok ikke flere sjældne fugle- og dyrearter:

"Men det giver eksisterende dyreliv bedre betingelser," siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud