Annonce

Annonce

Ole Rom Andersen holder en tot græs op til kameraet

Ole Rom Andersens plan er, at fabrikken er klar til at lave økologisk græsprotein, når græshøsten begynder i maj næste år. Foto: Jakob Brandt

Ny proteinfabrik satser på økologi

Virksomheden BiomassProtein bygger proteinfabrik i Skive. Fabrikken skal trække protein ud af økologisk græs. I første omgang for at lave foderprotein, men målet er på længere sigt protein til fødevareindustrien.

Går alt efter planen, slår virksomheden BiomassProtein ApS dørene op til en økologisk proteinfabrik i Skive i maj 2020. Det er også i maj, græshøsten begynder, og det er ikke et tilfældigt sammentræf. 

Fabrikken er nemlig et banebrydende skridt mod en produktion af proteinpulver til foder og fødevarer baseret på dansk, økologisk kløvergræs. 

Fra naturens hånd indeholder frisk kløvergræs omkring 18 pct. protein, men det er kun drøvtyggere, der for alvor er i stand til at udnytte græsset som foderkilde. Enmavede grise og fjerkræ - og mennesker – kan ikke. 

Når proteinet er udvundet af græsset, kan det derimod bruges i foder til enmavede dyr og erstatte fx importeret soja fra Kina og Sydamerika.

Satser på økologien

BiomassProtein investerer omkring 60 mio. kr. i et anlæg, der alene skal producere økologisk proteinpulver.

“Vores produkt kan ikke konkurrere med prisen på konventionel soja, så rent forretningsmæssigt giver det mening at fokusere på det økologiske marked,” konstaterer direktør i BiomassProtein, Ole Rom Andersen.

Proteinpulveret ser måske ikke ud af noget særligt, men det kan få meget stor betydning for det økologiske landbrug.
Proteinpulveret ser måske ikke ud af noget særligt, men det kan få meget stor betydning for det økologiske landbrug.. Foto: Jakob Brandt

Han oplever stor interesse for det kommende produkt og har allerede aftagere til første års produktion af omkring 1.500 ton proteinpulver. Produktionen forventes de følgende år at skulle vokse til 15.000 ton. Forretningsideen er baseret på, at kløvergræs og lucerne presses i mobile anlæg ude på gårdene, så det kun er pressesaften, der transporteres til fabrikken. Udvindingen af protein foregår ved hjælp af mælkesyrebakterier, som skal tilsættes straks, græsset bliver høstet.

Kløvergræs får større værdi

Set fra det økologiske landbrugs side kan produktion af dansk græsprotein bidrage til en mere bæredygtig produktion og få betydning på flere områder. De hidtidige undersøgelser af presseresten viser, at foderværdien til kvæg er lige så god som eller bedre end i almindelig græsensilage. Kvægbrugerne mister derfor angiveligt ikke foderværdi ved at afsætte græssaft til fabrikken. Økologiske svine- og fjerkræproducenter kan få adgang til dansk højværdiprotein, og planteavlerne kan håbe på en øget værdi af kløvergræs og derfor dyrke mere af det til gavn for sædskifte, udbytte og klima. I ØkologiRådgivning Danmark hilser planterådgiver Michael Tersbøl derfor det nye initiativ velkommen og håber, økonomi, logistik og praktik omkring græsproduktion og -høst kan gå op i en højere enhed.

“Det er et lovende tiltag. Det bliver spændende at se, om en ny spiller på markedet kan tilføre fordele for det økologiske landbrug i form af logistik omkring høst af græs, formidling af samarbejde mellem planteavlere og husdyrproducenter, og måske mere stabile priser og foderforsyning. Jo flere ‘godbidder’ ved samarbejde, jo mere motiverende,” siger Michael Tersbøl.

Hvor prisen på kløvergræs lander og dermed hvor økonomisk interessant, det bliver at levere, ligger endnu ikke fast.

“Vi regner fortsat på en model og forventer at kunne fremlægge den ved et leverandørmøde her i efteråret,” siger Ole Rom Andersen.

Flere artikler fra samme sektion

Ny liste viser de mest bitre og stærkt smagende kål

KRONIK: To projekter har undersøgt planter med højt indhold af bitterstoffer, som har en meget gavnlig sundhedseffekt i kosten.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Flere spindemider i konventionelle marker end økologiske trods insektgifte

Ukrudt er ikke kun en konkurrent til afgrøderne - de efterstræbte planter er også værter for mange nyttedyr.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Forsker om ny Thise-mælk: Det er bedre dyrevelfærd

Thises nye mælk, der lader ko og kalv gå længere tid sammen, styrker kalvens vækst og dens sociale færdigheder, mener en forsker, som samtidig påpeger, at der mangler mere viden på området.

12-09-2019 3 minutter DyrevelfærdMejeri