Annonce

Annonce

Annonce

En traktor spreder gødning på marken

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Foto: Colourbox

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

Af: Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver i ØRD

Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Det gøres dels ved at krydse det af i Fællesskemaet under ‘markplan’, dels ved at indsende skemaet ‘Gødningskvote og Efterafgrøder 2020’. 

Sidstnævnte skal i forvejen indsendes, når man søger økologisk arealtilskud med N-tillæg eller man er registreret i Gødningsregisteret. Hidtil har man kun skullet sætte kryds i fællesskemaet og dokumentere sit N-behov, hvis man brugte mere end 50 kg udnyttet N/ha i ikke-økologisk gødning.

Samtidig har der også været et krav om, at sædskiftet skulle bestå af minimum 25 pct. bælgplanter og kløvergræs og som udgangspunkt 100 pct. grønne marker og efterafgrøder på udvalgte pladser i sædskiftet.

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er altså allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Der er stadig krav om sædskifte-forhold ved brug af ikke-økologisk N, men i 2020 bliver dette ikke håndhævet som krav, men derimod vist som nogle eksempler på, hvordan et sædskifte kan planlægges.

Der træder en ny økologiforordning i kraft den 1. jan. 2021, og her vil der igen komme nærmere krav til sædskiftet i forbindelse med brug af ikke-økologisk N-gødning. Hvor meget ikke-økologisk N, der må bruges i 2021, er der ikke nogen klarhed over endnu.

Flere artikler fra samme sektion

500.000 hektar dansk græs kan erstatte soja-import

Dansk græs kan i fremtiden levere det foderprotein, som landbruget i dag importerer i form af soja. Det vil være godt for miljøet både her og der.

27-05-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Foder,   Planteavl

Dansk hamp kan få en vigtig rolle i fremtiden, men et problem lurer

I fremtiden kan tekstil-, byggematerialer og emballage være lavet bæredygtigt af dansk hamp. Der dog en væsentlig udfordring.

27-05-2020 2 minutter Bæredygtighed,   Emballage,   Planteavl

»Vi skal passe på i et effektivt landbrug, at vi ikke glemmer naturen«

Michael Nielsens vestjyske bedrift er et godt eksempel på, hvordan man kan balancere mælkeproduktion og sikre gode vilkår for agerlandets vilde plante- og dyreliv.

27-05-2020 6 minutter Natur,   Biodiversitet