Annonce

Annonce

En traktor spreder gødning på marken

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Foto: Colourbox

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

Af: Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver i ØRD

Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Det gøres dels ved at krydse det af i Fællesskemaet under 'markplan', dels ved at indsende skemaet 'Gødningskvote og Efterafgrøder 2020'. 

Sidstnævnte skal i forvejen indsendes, når man søger økologisk arealtilskud med N-tillæg eller man er registreret i Gødningsregisteret. Hidtil har man kun skullet sætte kryds i fællesskemaet og dokumentere sit N-behov, hvis man brugte mere end 50 kg udnyttet N/ha i ikke-økologisk gødning.

Samtidig har der også været et krav om, at sædskiftet skulle bestå af minimum 25 pct. bælgplanter og kløvergræs og som udgangspunkt 100 pct. grønne marker og efterafgrøder på udvalgte pladser i sædskiftet.

Loftet på højst 50 kg udnyttet ikke-økologisk N pr. ha. (uden sædskiftekrav) er altså allerede faldet væk for indeværende gødningsår. Der er stadig krav om sædskifte-forhold ved brug af ikke-økologisk N, men i 2020 bliver dette ikke håndhævet som krav, men derimod vist som nogle eksempler på, hvordan et sædskifte kan planlægges.

Der træder en ny økologiforordning i kraft den 1. jan. 2021, og her vil der igen komme nærmere krav til sædskiftet i forbindelse med brug af ikke-økologisk N-gødning. Hvor meget ikke-økologisk N, der må bruges i 2021, er der ikke nogen klarhed over endnu.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud