Annonce

Annonce

Billedet viser en efterafgrøde

En kraftig og tæt efterafgrøde er med til at indbygge kulstof i jorden. Ifølge klimakataloget fra ØL tilføres jorden knap 200 kg C pr. ha med et sædskifte med 60 pct. efterafgrøder. Foto: Annette V. Vestergaard

Ny viden får ØL til at opdatere klimakataloget til landmænd

Økologisk Landsforenings guide med 40 tiltag, der mindsker bedriftens klimabelastning, er netop blevet opdateret.

Forskere og eksperter bliver hele tiden klogere på sammenhængene mellem landbrugsproduktion og klimabelastning, og derfor har Økologisk Landsforening valgt at opdatere foreningens Klimakatalogfra 2017.

"Det er utroligt komplekst at regne på effekten af mange af tiltagene, men vi prøver så godt, det er muligt, og når vi får ny viden og dokumentation, skal vi inddrage den. Derfor laver vi en opdatering nu," fortæller klimakonsulent i Økologisk Landsforening, Mette Kronborg, der har stået for opdateringerne sammen med konsulenterne Erik Kristensen, Carsten Markussen og Maike Brask, ØkologiRådgivning Danmark.

Det er langt fra alle tiltag i kataloget, der er ændret, men i syv tilfælde har gruppen ført tekst og beregninger ajour. Katalogets resterende tiltag vil løbende blive opdateret i 2019.     

"Det er vigtigt, at vi giver så retvisende et billede som muligt af klimaeffekterne, så landmændene kan bruge kataloget i praksis og agere efter det," siger Mette Kronborg om kataloget, som kan downloades fra Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Økologisk Landsforening arbejder for en ambitiøs klimapolitik, hvor landbruget yder sin del. Klimaregnskaber på bedriftsniveau kan være en løsning, og her er klimakataloget centralt som inspiration og vejviser til handling.

Klimakataloget er revideret i projektet Demonstration af nye økologiske løsninger II, som netop er afsluttet. 

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud