Annonce

Annonce

Køer på mark

Nyt foderkoncept kan være et mere klimavenligt alternativ til foder der er baseret på importeret sojaskrå. Foto: Mikkel Vognæs

Nyt dansk proteinbaseret kvægfoder er alternativ til importeret sojaprotein

Danish Agro har netop lanceret et nyt økologisk kvægfoderkoncept, hvor hovedingrediensen er danskproduceret protein.

Det nye økologiske kvægfoderkoncept, Logi Kvæg Beany, er nu på markedet. Foderet er produceret ud fra et nærhedsprincip, idet hestebønnerne samt korn, klid og ærter som udgangspunkt er rene danske råvarer. De øvrige proteinråvarer i foderkonceptet såsom rapsfrø, rapskager, solsikkekager og græsprodukter kan komme fra andre europæiske lande.

Sådan skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

”I Danish Agro arbejder vi aktivt med en række forskellige tiltag, hvis formål er at mindske miljøpåvirkningen fra den protein, som bruges i vores foderproduktion. Danskproduceret protein fungerer godt som hovedingrediens i det her foderkoncept”, fortæller direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

Nyudviklede foderblandinger med dansk protein mindsker samtidig afhængigheden af import af protein til foderproduktionen. Sidste år importerede Danmark 1,6-1,7 mio. tons soja, hvoraf størstedelen bliver benyttet som proteinfoder i landsbrugetssektoren, skriver Miljø- og Fødevareministeriet på deres hjemmeside.

Danish Agro ser en række fordele ved at benytte dansk protein, og de håber, at økologerne vil tænke lokalt, når de handler foder.

”Med de nye blandinger tilbyder Danish Agro et stærkt alternativ til den økologiske sojaprotein, som har været vanskelig at skaffe i god kvalitet. Samtidig er det nye foderkoncept et naturligt resultat af det fokus, Danish Agro har på at anvende alternative proteinkilder”, forklarer Kent Mathiesen, markedschef for kvæg og økologi i Danish Agro.
Logi Kvæg Beany er udviklet som en serie af blandinger, så der kan findes en løsning til de fleste foderplaner, og serien dækker protein-niveauer fra 15 pct. til 28 pct. og en fedtprocent på 4-9 pct.

Råvarerne svinger i pris

Produktets pris afhænger af prisniveauet på de benyttede proteinkilderne. Især hestebønnen, som i de seneste måneder er steget i pris, udgør en betydelig del af flere af blandingerne.

Kent Mathiesen understreger i den forbindelse, at det ikke alene er prisen, som skal driver salget af produktet.

"Det handler lige så meget om at få noget foder, der kommer fra nærområdet, fremfor at bruge nogle varer, som kommer fra eksempelvis Kina” siger han.

Det er en holdning, som han tror, mange landmænd deler med ham.

Produktet bliver eksporteret til enkelte steder i det nordlige Tyskland, men der er på nuværende tidspunkt ingen planer om at eksportere det nye foder i større skala.

Flere artikler fra samme sektion

Støttepartier vil have stoppet, at statslige midler går til at fremme kødforbruget

Der skal ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer gennem landbrugets fonde, hvis det står til regeringens støttepartier.

19-01-2022 2 minutter Politik,   Forbrug

Forskere går i rette med benægtere: Biodiversiteten ér i krise

Et nyt studie har beregnet, at den 6. masseudryddelse sandsynligvis er påbegyndt og er forårsaget af mennesket. Forskerne påviser også, hvordan skeptikere i årevis har forsøgt at skabe tvivl om, hvorvidt der overhovedet ér en biodiversitetskrise.

19-01-2022 5 minutter Biodiversitet,   Forskning

Rasmus Prehn afviser obligatorisk klimamærke

Regeringen undersøger mulighederne for et frivilligt klimamærke på fødevarer, men udelukker, at det kan blive obligatorisk.

19-01-2022 2 minutter Forbrug,   Politik,   Klima