Annonce

Annonce

Kalve og køer ses sammen i en stald.

Økologisk korn har været billigt i lang tid, men priserne trækkes nu op af stigende priser på det konventionelle marked. Godt for planteavlerne og skidt for mælkeproducenterne. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Ø-barometer: Regn ikke med stigende mælkepriser

Et lille fald i rente og foderpris i august stabiliserer økonomien i mælkeproduktionen efter et år med faldende indtjening.

Indtjeningen i den økologiske mælkeproduktion er under pres. Mælkeprisen er faldet hen over sommeren, men ser nu ud til at have stabiliseret sig - der er dog ikke umiddelbart udsigt til, at den stiger igen, konstaterer Sagro, der løbende opdaterer et såkaldt barometer for økologisk mælkeproduktion.

Økonomien afhænger i høj grad af prisen på foder. Økologisk korn har været særdeles billigt i lang tid, men priserne trækkes nu op af stigende priser på det konventionelle marked. Godt for planteavlerne og skidt for mælkeproducenterne. Proteinpriserne ligger fortsat på et højt niveau, men kraftfoder faldt en anelse fra juli til august, og samlet set betyder det en stabilisering af økonomien.

Konsolideringen for august 2021 ender på 496.000 kr. og fjerner sig med små skridt fra bundniveaet først på året. DB pr. årsko i august er ca. 15.000 kr.

Forskellen mellem mælkepris og nulkonsolidering er 58 øre pr. kg EKM. DB pr. årsko i august lander på ca. 15.000 kr.

Kommer oven på tab

Udviklingen kommer oven på et 2020, hvor økologiske mælkeproducenter ifølge Danmarks Statistik tabte 200.000 kr. i gennemsnit sammenlignet med året før.

Driftsresultatet endte på 1,06 mio. kr. Konventionelle mælkeproducenter havde i samme periode en lille fremgang, og dermed blev økonomien i de to produktioner den samme i 2020.

Driftsresultatet er et teknisk udtryk for indtægter minus udgifter. Beløbet skal dække løn til landmanden, renter og afskrivninger.

15 pct. af malkekvægsbedrifterne er økologiske.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud