Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Daka-fra-august-compressed.jpg

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg
Kalve og køer ses sammen i en stald.

Økologisk korn har været billigt i lang tid, men priserne trækkes nu op af stigende priser på det konventionelle marked. Godt for planteavlerne og skidt for mælkeproducenterne. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Ø-barometer: Regn ikke med stigende mælkepriser

Et lille fald i rente og foderpris i august stabiliserer økonomien i mælkeproduktionen efter et år med faldende indtjening.

Indtjeningen i den økologiske mælkeproduktion er under pres. Mælkeprisen er faldet hen over sommeren, men ser nu ud til at have stabiliseret sig - der er dog ikke umiddelbart udsigt til, at den stiger igen, konstaterer Sagro, der løbende opdaterer et såkaldt barometer for økologisk mælkeproduktion.

Økonomien afhænger i høj grad af prisen på foder. Økologisk korn har været særdeles billigt i lang tid, men priserne trækkes nu op af stigende priser på det konventionelle marked. Godt for planteavlerne og skidt for mælkeproducenterne. Proteinpriserne ligger fortsat på et højt niveau, men kraftfoder faldt en anelse fra juli til august, og samlet set betyder det en stabilisering af økonomien.

Konsolideringen for august 2021 ender på 496.000 kr. og fjerner sig med små skridt fra bundniveaet først på året. DB pr. årsko i august er ca. 15.000 kr.

Forskellen mellem mælkepris og nulkonsolidering er 58 øre pr. kg EKM. DB pr. årsko i august lander på ca. 15.000 kr.

Kommer oven på tab

Udviklingen kommer oven på et 2020, hvor økologiske mælkeproducenter ifølge Danmarks Statistik tabte 200.000 kr. i gennemsnit sammenlignet med året før.

Driftsresultatet endte på 1,06 mio. kr. Konventionelle mælkeproducenter havde i samme periode en lille fremgang, og dermed blev økonomien i de to produktioner den samme i 2020.

Driftsresultatet er et teknisk udtryk for indtægter minus udgifter. Beløbet skal dække løn til landmanden, renter og afskrivninger.

15 pct. af malkekvægsbedrifterne er økologiske.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg