Annonce

Annonce

Injektionssprøjte fyldes

Fra 1. juni må økologiske landmænd ikke længere anvende en række antibiotika, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger. Foto: Økologisk Landsforening

Økologer udfaser kritiske antibiotika

Den økologiske kvægbranche stopper med at bruge tre antibiotika, som er nødvendige for at behandle syge mennesker.

Brugen af antibiotika i husdyrproduktionen kan føre til udvikling af resistente bakterier, der i nogle tilfælde kan overføres til mennesker. Derfor udgør den en trussel mod behandlingen af infektioner på sygehusene.

Nogle typer af antibiotika er mere kritiske i human behandling end andre. Det gælder fx såkaldte 3. og 4. generations cephalosporiner. 

Cobactan, Ceftiocyl og Eficur hører til denne gruppe og anvendes nogle gange til at nedkæmpe infektioner hos kalve og køer. Selvom mængden, der anvendes i kvægbruget, er lille, har den økologiske kød- og mælkebranche besluttet at udfase dem helt fra produktionen. Fra 1. juni må økologiske landmænd derfor ikke længere anvende disse midler, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger.

Det er Mejeriforeningen, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, der bakket op af Friland A/S står bag beslutningen, som derfor gælder bredt i erhvervet.

Fra Brancheanbefalingen lyder det:

‘Forbud mod brug af humankritiske antibiotika til kvæg, gældende pr. 1. juni 2019. Det er ved medicinsk behandling af kvæg ikke tilladt at anvende humankritiske antibiotika, dvs. 3. og 4. generations Cephalosporiner. Følgende præparater er p.t. forbudt: Cobactan, Ceftiocyl og Eficur. Det er vurderet veterinærfagligt, at det ikke er nødvendigt med nogen undtagelse.’

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Når næste generation tager over

KRONIK: På gården Ellinglund ved Silkeborg driver Anne og Gert Glob Lassen en økologisk mælkeproduktion. Ægteparret trives med udfordringerne med at skabe optimale vilkår for mark og køer.

06-12-2019 4 minutter Kronik

Vil du se mine padde-faciliteter?

FAGLIGT TALT: I takt med at fokus på naturen på den enkelte bedrift er stigende, kan man sagtens forestille sig, at det bliver populært med score-replikker som ovenstående.

06-12-2019 3 minutter Fagligt taltKronik

Stor interesse for pløjefri økologi på kongres

En session om reduceret jordbearbejdning under økologiske forhold trak 200 tilhørere til.

06-12-2019 3 minutter Udbytte og jordbearbejdning