Annonce

Annonce

Injektionssprøjte fyldes

Fra 1. juni må økologiske landmænd ikke længere anvende en række antibiotika, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger. Foto: Økologisk Landsforening

Økologer udfaser kritiske antibiotika

Den økologiske kvægbranche stopper med at bruge tre antibiotika, som er nødvendige for at behandle syge mennesker.

Brugen af antibiotika i husdyrproduktionen kan føre til udvikling af resistente bakterier, der i nogle tilfælde kan overføres til mennesker. Derfor udgør den en trussel mod behandlingen af infektioner på sygehusene.

Nogle typer af antibiotika er mere kritiske i human behandling end andre. Det gælder fx såkaldte 3. og 4. generations cephalosporiner. 

Cobactan, Ceftiocyl og Eficur hører til denne gruppe og anvendes nogle gange til at nedkæmpe infektioner hos kalve og køer. Selvom mængden, der anvendes i kvægbruget, er lille, har den økologiske kød- og mælkebranche besluttet at udfase dem helt fra produktionen. Fra 1. juni må økologiske landmænd derfor ikke længere anvende disse midler, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger.

Det er Mejeriforeningen, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, der bakket op af Friland A/S står bag beslutningen, som derfor gælder bredt i erhvervet.

Fra Brancheanbefalingen lyder det:

‘Forbud mod brug af humankritiske antibiotika til kvæg, gældende pr. 1. juni 2019. Det er ved medicinsk behandling af kvæg ikke tilladt at anvende humankritiske antibiotika, dvs. 3. og 4. generations Cephalosporiner. Følgende præparater er p.t. forbudt: Cobactan, Ceftiocyl og Eficur. Det er vurderet veterinærfagligt, at det ikke er nødvendigt med nogen undtagelse.’

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducent: Mulig gevinst at hente ved at få bedriften vurderet

Hvis det er nogle år siden, man sidst fik vurderet sin bedrift, kan der være en økonomisk gevinst ved at få det gjort nu, lyder det fra en økologisk ægproducent.

21-08-2019 2 minutter ØkonomiÆg og fjerkræ

Ny proteinfabrik satser på økologi

BiomassProtein bygger fabrik, der skal trække protein ud af økologisk græs. I første omgang for at lave foderprotein, men målet er på længere sigt fødevareindustrien.

19-08-2019 3 minutter FoderNye løsninger

De økologiske svinepriser er under pres

Et voksende udbud af økologisk svinekød presser prisen til et kritisk lavt niveau.

19-08-2019 2 minutter SvineproduktionEksport