Annonce

Annonce

Annonce

En landmand observerer sine køer blive malket

Driftsresultatet for økologiske mælkeproducenter faldt i 2020, bl.a. pga. et fald i mælkeprisen. Foto: Arla/Creative Commons

Økologisk mælkeøkonomi på niveau med konventionel

De økologiske landmænd landede et resultat i 2020, der i gennemsnit var 200.000 kr. lavere end året før.

Økonomien i økologisk drift går op og ned, og i 2020 gik den nedad. En frisk opgørelse fra Danmarks Statistik af landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr.

Konventionelle landmænd opnåede i samme periode en lille fremgang til 1,42 mio. kr., hvilket dermed i runde tal er det dobbelte af økologernes resultat.

Driftsresultatet er et teknisk udtryk for indtægter minus udgifter. Beløbet skal dække løn til landmanden, renter og afskrivninger.

Ser man separat på resultatet i mælkeproduktionen, viser det samme udvikling med et fald fra 1,26 til 1,06 mio. kr. pr. bedrift. En af årsagerne er et fald i mælkeprisen på 6 øre/kg. Da prisen på konventionel mælk samtidig steg 3 øre/kg, kom økologiske og konventionelle mælkeproducenter ud af 2020 med samme resultat.

15 pct. af malkekvægsbedrifterne er økologiske.

Danmarks Statistik har endnu ikke offentliggjort resultatet for økologisk planteavl. 

Øko-landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr
Øko-landmændenes regnskaber viser et fald på 200.000 kr. pr. bedrift i driftsresultat, der i gennemsnit endte på 751.000 kr. Kilde. Danmarks Statistik
Økologiske og konventionelle mælkeproducenter kom ud af 2020 med stort set samme resultat
Økologiske og konventionelle mælkeproducenter kom ud af 2020 med stort set samme resultat. Kilde: Danmarks Statistik

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning