Annonce

Annonce

En jordhumle suger nektar fra en honningurt

En jordhumle er på besøg i pollen- og nektar-buffetten. Jordhumlen sidder på en honningurt – en af de blomsterarter, der er med i frøblandingen fra Økologisk Landsforening. Foto: Økologisk Landsforening

ØL uddeler atter gratis mad til bierne

Pressemeddelelse

Økologisk Landsforening vil sammen med tre dagligvarekæder sikre mere mad til bierne og deler derfor gratis blomsterfrø ud i april.

Når du drikker en kop kaffe eller sætter tænderne i et sprødt æble, kan du takke bierne og deres bestøvning for, at det er muligt. 84 pct. af alle plantearter og 76 pct. af Europas samlede fødevareproduktion er afhængig af bier og andre bestøvere.

Men bierne er truede, blandt andet fordi de mangler føde. Vilde biers bestøvning af planter og træer er afgørende for, at vi kan dyrke grøntsager, frugt og producere andre fødevarer.  

Der findes 288 forskellige arter af bier i Danmark, og især de vilde bier har det svært. I de seneste årtier er antallet af de vilde bestøvere gået tilbage, heriblandt bierne. De er blandt andet truet af mangel på føde, for få levesteder og af landbrugets sprøjtegifte.

Heldigvis mærker man hos Økologisk Landsforening en stor vilje til at give de betrængte bestøvere en hjælpende hånd. Ikke kun blandt de økologiske landmænd, men også hos forbrugerne, der med et stykke jord i haven eller altankassen kan være med til at gøre en forskel.

Alle kan give bierne en hjælpende hånd

Økologisk Landsforening uddeler i samarbejde med Bilka, Føtex og nemlig.com i løbet af april ikke mindre end 70.000 poser med økologiske frøblandinger, der kan holde flere bier, svirrefluer og sommerfugle på vingerne til sommer.

I Bilkas 19 butikker deles de første frøposer ud fra på fredag den 5. april. Nemlig.com sender frøposer med varerne ud fra den 12. april, og i Føtex’ 102 butikker deles poserne ud den 26. april.

- Der er brug for mere mad til de vilde bier, og vi kan alle sammen hjælpe til. Sammen med de tre dagligvarekæder har vi gjort det nemt for danskerne at gøre en forskel for bierne. Ved at så de gratis blomsterfrø i sin have eller altankasse, kan man hjælpe med at give bestøverne bedre vilkår, få nogle rigtigt flotte blomster at kigge på og lejlighed til at studere insekterne nærmere, når de henter mad hos dig, siger Christina Udby Hansen, projektleder i Økologisk Landsforening.

På vej mod udryddelse

Vi har officielt 29 arter af humlebier herhjemme, men tre af arterne er ikke registreret de seneste 70 år. Yderligere ni arter er rødlistede, bl.a. felthumle og kløverhumle.

Hos dagsommerfuglene er 49 ud af 69 arter gået tilbage de seneste 70 år. Mere end halvdelen af arterne er truede eller sårbare. Elleve arter skønnes allerede at være tabt.

Blomsterblandingen er sammensat af arter, som giver en lang blomstringsperiode. Lige fra halvanden måned efter såning frem til oktober, hvor man kan forvente, at morgenfruerne stadig blomstrer. Og så er blomsterne propfyldte med god nektar, som er biernes fødekilde. 

250 øko-landmænd laver blomsterstriber til bierne

Ud over at gøre forbrugerne opmærksomme på biernes behov for mad, har Økologisk Landsforening allieret sig med 250 økologiske landmænd, som allerede har modtaget frøblandinger. Alle 250 landmænd har frivilligt taget landbrugsjord ud af drift for at give bierne en stor pollen- og nektarbuffet.

Landmændene vil i de kommende uger så frøblandingerne ud på ca. 1000 m2 i deres marker. Samlet set giver det et areal med bi-venlige blomster, der svarer til 35 fodboldbaner som den i Parken i København. Dertil kommer blomsterarealet, som de 70.000 frøposer til forbrugerne, bidrager med.

- Som forbruger kan man også støtte en rigere natur med mere mad til bierne ved at vælge at købe og spise økologisk. Så produceres maden uden sprøjtegifte, der kan påvirke bierne negativt, siger Christina Udby Hansen og henviser til forskning, der viser, at der er op til 26 procent flere vilde bestøvere i og omkring de økologiske marker sammenlignet med konventionelle marker.

Få flere råd om at hjælpe mere liv på vingerne på madtilbierne.dk.

Sådan kan du hjælpe bierne:

  • Så blomster i din have eller altankasse. Se kalender over bi-venlige blomster.
  • Slå din græsplæne sjældnere og lad evt. et stykke af haven ligge uberørt. Det giver plads til flere planter og blomster, som bierne kan trække nektar fra.
  • Støt en ren og rig natur med mere mad til bierne ved at vælge økologiske fødevarer.
  • Bierne mangler ikke bare mad, men også levesteder. Du kan hjælpe ved at bygge et bihotel af f.eks. mursten, træ og hønsetråd. Se hvordan her.


For yderligere info:

Christina Udby Hansen, projektleder, Økologisk Landsforening (ØL), tlf. 40 92 99 50, cuh@okologi.dk

Julie Rohde, projektmedarbejder med viden om naturforhold, ØL, tlf. 61 97 49 15, jur@okologi.dk

Peter N. Andersen, pressemedarbejder, ØL, tlf. 24 42 69 52, pna@okologi.dk

Joachim Kjeldsen, pressemedarbejder, ØL, tlf. 30 54 39 30, jkj@okologi.dk

Joachim Plaetner Kjeldsen er pressemedarbejder i Økologisk Landsforening.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Der skal flere økologiske læggekartofler i jorden

Landbrugsstyrelsen strammer op om økologiske læggekartofler. Det skal være sværere at få dispensation til at bruge ikke-økologiske læggekartofler fra 2021

27-02-2020 3 minutter Økologiregler,   kartofler

Plantebaseret firma søger danske producenter af grøntsager

Salget af økologiske måltidskasser hos Simple Feast er nu blevet så stort, at selskabet kan høste flere fordele ved at handle direkte med danske og svenske producenter af grøntsager.

21-02-2020 4 minutter Plantebaserede fødevarer

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

18-02-2020 2 minutter Næringsstoffer,   Fagligt talt