Annonce

Annonce

Bier flyver mod deres bikube

Organisationen Verdens Skove har lejet syv af 11 naturarealer i og omkring Thy Nationalpark. Hensigten med arealerne har været at producere honning, men Verdens Skove vil holde dem fri for honningbier for at værne om de vilde bier. Foto: Colourbox

Miljøfolk lejer jord for at holde honningbier væk

Organisationen Verdens Skove har lejet flere bistadepladser i Nationalpark Thy, men har ingen intentioner om at bruge dem.

68.610 kr. Eller næsten 55.000 kr. mere end målsætningen, der lød på 14.000 kr.

Det er beløbet, som organisationen Verdens Skove fik indsamlet i sin aktion 'Køb de vilde bier fri'. Naturstyrelsen udlejer nemlig 11 pladser til 225 bistader med ca. 45 mio. honningbier over en hel sæson i og omkring Thy Nationalpark, og de arealer ønsker Verdens Skove at leje. Ikke for at opstille bistader - nej, derimod for at lade dem stå uden bistader, så de vilde bier kan få mere plads. Ifølge Verdens Skove er der nemlig risiko for, at honningbierne tager plads og føde fra de vilde bier.

Henrik Eriksen, der er formand for Sydthy-Thyholm Biavlerforening, føler, at avlerne bliver sparket ud af deres eget område.

"Jeg har det meget dårligt med det. Vi bliver presset ud," siger han til tvmidtvest.dk.

Han mener, at der bør være plads til begge slags bier.

Ifølge Philip Hahn-Petersen, der er naturrådgiver og medlem af Verdens Skove, mener derimod, at honningbierne konkurrer med de vilde bestøvere i naturområder.

"De kan være med til at presse dem i deres naturlige levesteder," siger han til tvmidtvest.dk.

Naturstyrelsen trak i marts lod om, hvem der kunne få de 11 pladser, og her løb Verdens Skove med syv af dem. Organisationen betaler 14.000 kr. for lejen - det resterende beløb skal bruges på at kortlægge de vilde bier i Thy-egnen.

Eksperter er uenige

Ser man på, hvad forskningen siger om truslen fra honningbierne, er der ikke noget entydigt svar. 

I 2018 udgav Aarhus Universitet et notat udarbejdet af to af universitetets forskere, der konkluderede, at: 

'Alt taget i betragtning virker det ikke oplagt, at de danske honningbier i deres nuværende tæthed og fordeling skulle udgøre en generel fare for vilde bier i Danmark' og, at 'Honningbier anses ikke som væsentlig årsag til tilbagegang af bestande af vilde bier'.

De anerkendte dog samtidig, at deres konklusion er behæftet med en vis usikkerhed:

'Det kan ikke udelukkes, at konkurrence kan udgøre en trussel for enkelte bestande af vilde bier lokalt og/eller i visse perioder, men der findes ingen konkrete eksempler på dette'.

I et debatindlæg på Altinget.dk fra 2017 skrev syv andre eksperter på området, heriblandt andre forskere fra Aarhus Universitet, at opdrættede bier kan 'svække bestande af vilde bier via fødekonkurrence og desuden via spredning af sygdomme', og de argumenterede, at man ud fra et forsigtighedsprincip bør indgå biavl i områder, der er særligt disponeret til natur. 

Ud af 287 vildtlevende biarter er 50 ikke set siden 1974. Ca. 80 arter er mere eller mindre sjældne, og mange af dem er i tilbagegang.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud