Annonce

Annonce

Et biogasanlæg ses i baggrunden - forgrunden viser en majsmark

Inden udgangen af januar skal Nature Energy have fundet tilstrækkelig økologisk biomasse til anlægget på Midtfyn - ellers laver man ikke en økologisk linje. Foto: Colourbox

Planteavlerne skal selv bidrage til økologisk biogas

Uden opbakning fra de økologiske planteavlere, kommer der ikke økologisk biogas på Nature Energys biogasanlæg på Midtfyn.

På Nature Energys biogasanlæg på Midtfyn er man klar til at stikke spaden i jorden og starte opbygningen af endnu en reaktor, som primært skal producere biogas med så højt et økologisk input, at den afgassede gylle kan benyttes på økologiske landbrug.

Jens Ole Knudsen, der er driftsleder på anlægget på Midtfyn, fortæller, at de har to primære og en sekundær reaktor, som hver dag skal levere 31.000 m3 gas. Reaktorerne fordres med gylle, dybstrøelse, snittet majs og industriaffald.

Klaus Høgh, der er projektudvikler hos Nature Energy, kalder dem "det nederste led i fødekæden":

Næringsstoffer

  • Biogasgylle er mere koncentreret og derfor økonomisk i brug

  • Ammoniak fordamper lettere fra biogasgylle end kvæg- og svinegylle

  • Nedfældning giver bedst virkning, er på højde med svinegylle

  • Markeffekten af biogasgylle er i procent ikke højere end kvæggylle

  • Flydelag dannes automatisk, hvis der er brugt en fiberrig biomasse

Kilde: ØkologiRådgivning Danmark

"Vi modtager alt det, som ikke kan anvendes andre steder - med undtagelse af det snittede majs, som til gengæld kun udgør 1-2 pct. af inputtet," siger Klaus Høgh.

De landmænd, der i dag leverer gylle og dybstrøelse til anlægget, får afgasset gylle retur i kvælstofforholdet 1:1.

"Men de får gyllen retur i en bedre næringsstofsammensætning, end de afleverede den, fordi gyllen fra svin ofte har et for højt fosforindhold og et for lavt kaliindhold, mens det for kvæggyllen er omvendt. Gyllen fra kvæg og svin blandes, så næringsstofindholdet udjævnes," forklarer Klaus Høgh.

Deadline i slutningen af januar

Mængden af økologiske kvæg- og svinebrug på Fyn er dog så lille, at der ikke kan laves en økologisk biogaslinje på biogasanlægget på Midtfyn, med mindre der kommer et vegetabilsk, økologisk input i anlægget.

"Vi skal inden udgangen af januar have fundet tilstrækkelig økologisk biomasse - for eksempel kløvergræsensilage - til anlægget. Får vi ikke aftaler med tilstrækkeligt mange leverandører, kan vi ikke udvide anlægget med en økologisk linje," siger Klaus Høgh.

Nature Energy tilbyder de økologiske planteavlere afgasset gylle i bytteforholdet 2,8 kg. kvælstof i gylleform for 1 kg kvælstof fra kløvergræsensilage, plus en kontant betaling ved levering.

"Vi kan tilbyde det højere bytteforhold til planteavlerne, fordi ikke alle de konventionelle landmænd er interesseret i at få al deres gylle retur i afgasset form, og fordi industriaffaldet også bidrager til N-indholdet i den afgassede gylle," forklarer Jens Ole Knudsen.

Benspænd

Klaus Høgh holder i disse uger møder med de økologiske planteavlere, hvor han forsøger at lave aftaler med landmændene om, at de skal producere kløvergræsensilage eller anden biomasse til Nature Energy.

Projektudvikler Klaus Høgh (tv) og driftsleder Jens Ole Knudsen fra Nature Energy er på jagt efter økologisk biomasse, så de kan komme i gang med at bygge en reaktor til økologisk biogaslinje på Nature Energys biogasanlæg på Midtfyn. Foto: Irene Brandt

"Vi har indgået aftaler med en række økologiske planteavlere, som tilsammen kan dække cirka halvdelen af det input, der er nødvendigt, hvis vi skal nå målsætningen om, at 50-60 pct. af inputtet i anlægget er økologisk," siger Klaus Høgh. 

Han tilføjer:

"Den pris, vi får for gassen, er den samme, uanset om gassen er produceret på økologisk eller konventionelt input. Vi har derfor ikke mulighed for alene at betale kontant for den økologisk biomasse; men landmændene er vant til, at de får betaling i kroner og ører for deres afgrøder. Samtidig er det et benspænd for udviklingen af økologisk biogas, at økologiske planteavlere kan bruge konventionel gylle på deres marker; men den dag, hvor denne mulighed er udfaset, har de brug for den økologiske biogasgylle.

Regler og mulig fremtid

I dag er det tilladt at bruge op til 50 kg udnyttet N fra konventionel gylle pr. ha, hvilket svarer til 50 pct. af den tilladte mængde udnyttet N på økologiske landbrug.Ifølge ØkologiRådgivning Danmark forventes et af to scenarier i den nærmeste fremtid: 

  • Scenario 1: mængden af N fra konventionel gylle reduceres til 40 kg. udnyttet N pr. ha. 

  • Scenario 2: mængden af N, der er tilvejebragt i en kombination af afgasset konventionel gylle og økologisk biomasse må udgøre 60 kg udnyttet N pr. ha.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud