Annonce

Annonce

Bladlus i rug

I nye forsøg blev frøene af hvede og bønner podet med svampesporer. Analyser af planterne viser en tæt sammenhæng mellem mængden af forsvarsstoffer i planterne og antallet af bladlus. Foto: Marie-Louise Simonsen

Planter forsvarer sig mod bladlus med hjælp fra svampe

Visse svampe i jorden kan styrke afgrøder mod angreb af bladlus. Det viser ny forskning ved Københavns Universitet

Nogle svampe er i stand til at etablere tætte forbindelser med planter, som fører til færre insektangreb og dermed skade på afgrøderne, og forskere på Københavns Universitet er nu kommet tættere på en forklaring på hvorfor.

Forskerne har undersøgt tre forskellige svampe for deres effekt over for angreb af bladlus på hvede- og bønneplanter. To af svampene etablerede sig i og omkring planternes rødder og fik planterne til at producere flere forsvarsstoffer.

»Når bladlus suger plantesaft, mister planten normalt energi, og dens rodnet og vækst bliver mindre, men når de svampebehandlede planter blev angrebet af bladlus, kunne de kompensere ved at øge rodvæksten, så planterne ikke mistede vækstpotentiale. De planter, der ikke var behandlede med svampe, kunne ikke kompensere for angrebet,« siger lektor Nicolai Vitt Meyling i en nyhed på Københavns Universitets hjemmeside.

I forsøgene blev frøene af hvede og bønner podet med svampesporer. Analyser af planterne viser en tæt sammenhæng mellem mængden af forsvarsstoffer i planterne og antallet af bladlus. Planter, der ikke var behandlede, viste en mindre mængde forsvarsstoffer og flere bladlus. Da der var effekt både i hvede og bønner, konkluderer forskerne, at det er svampene, der er årsagen.

Undersøgelserne er lavet i væksthus. Næste skridt bliver markforsøg over en længere vækstperiode, så de langvarige effekter under almindelige dyrkningsforhold kan undersøges. Dernæst er spørgsmålet, om der kan udvikles et virksomt podemiddel.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud