Annonce

Annonce

En tør majsafgrøde

Det høje tørkeindeks er faldet en smule efter nattens regn, og det vil formentlig falde yderligere de kommende dage. Billedet er ikke fra en dansk farm. Genrebillede: Colourbox

Regn på vej til landmændene

Tørkeindekset er usædvanligt højt for årstiden, men der er håb forude for landmændene.

Mens marts var usædvanligt våd, er tørkeindekset for april rekordhøjt. På skalaen fra 1-10 var indekset inden nattens regn oppe på næsten 9 for hele landet, hvilket indikerer en "høj risiko for tørke". 

Ifølge DMI er der dog regn på vej til hele landet henover weekenden, hvilket vil skrue ned for tørkeindekset, der normalt ligger på omkring 3,5 i slutningen af april.

"Vi har været inde i en meget stabil periode i rigtig lang tid, men nu bevæger vi os ind i en ustadig periode," siger DMI's vagthavende meteorolog Mette Wagner til Økologisk.

Regnen har allerede ramt dele af Danmark natten til onsdag, og der kan komme mere af den i Jylland i løbet af torsdag. Fredag vil der komme en koldfront ind over landet, og så vil regnen ramme flere steder hen over weekenden.

"Der kommer mellem 6 og 20 mm regn på landsbasis frem mod mandag. Det er ikke skybrud, men moderate byger, og det ser ud, som om hele Danmark får regn frem mod mandag. Men jorden er jo hård, så der skal noget til, før den kan opsuge vandet," siger hun.

6 mm regn er nogenlunde, hvad hele landet har fået af nedbør fra den 19. marts frem til den 23. april.

Selvom tørkeindekset er faldet en anelse efter nattens regn og formentlig vil falde yderligere de kommende dage, vil der stadigvæk være forøget risiko for tørke og dermed også fortsat forhøjet risiko for naturbrande. Der er p.t. et vandunderskud på ca. 60 mm på landsplan, hvilket kan få betydning for tørkesituationen i lang tid fremover, oplyser DMI på sin hjemmeside.

I de 15 år DMI har beregnet tørkeindekset, har man ikke før set så høje værdier så tidligt på sæsonen.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud