Annonce

Annonce

En tør majsafgrøde

Det høje tørkeindeks er faldet en smule efter nattens regn, og det vil formentlig falde yderligere de kommende dage. Billedet er ikke fra en dansk farm. Genrebillede: Colourbox

Regn på vej til landmændene

Tørkeindekset er usædvanligt højt for årstiden, men der er håb forude for landmændene.

Mens marts var usædvanligt våd, er tørkeindekset for april rekordhøjt. På skalaen fra 1-10 var indekset inden nattens regn oppe på næsten 9 for hele landet, hvilket indikerer en “høj risiko for tørke”. 

Ifølge DMI er der dog regn på vej til hele landet henover weekenden, hvilket vil skrue ned for tørkeindekset, der normalt ligger på omkring 3,5 i slutningen af april.

“Vi har været inde i en meget stabil periode i rigtig lang tid, men nu bevæger vi os ind i en ustadig periode,” siger DMI’s vagthavende meteorolog Mette Wagner til Økologisk.

Regnen har allerede ramt dele af Danmark natten til onsdag, og der kan komme mere af den i Jylland i løbet af torsdag. Fredag vil der komme en koldfront ind over landet, og så vil regnen ramme flere steder hen over weekenden.

“Der kommer mellem 6 og 20 mm regn på landsbasis frem mod mandag. Det er ikke skybrud, men moderate byger, og det ser ud, som om hele Danmark får regn frem mod mandag. Men jorden er jo hård, så der skal noget til, før den kan opsuge vandet,” siger hun.

6 mm regn er nogenlunde, hvad hele landet har fået af nedbør fra den 19. marts frem til den 23. april.

Selvom tørkeindekset er faldet en anelse efter nattens regn og formentlig vil falde yderligere de kommende dage, vil der stadigvæk være forøget risiko for tørke og dermed også fortsat forhøjet risiko for naturbrande. Der er p.t. et vandunderskud på ca. 60 mm på landsplan, hvilket kan få betydning for tørkesituationen i lang tid fremover, oplyser DMI på sin hjemmeside.

I de 15 år DMI har beregnet tørkeindekset, har man ikke før set så høje værdier så tidligt på sæsonen.

Flere artikler fra samme sektion

ØL går ind i sag om aflivning på marken

Fødevarestyrelsens indskærpelse af relgerne for aflivning på marken har skabt usikkerhed i landbruget, mener Økologisk Landsforening, som netop har holdt møde med styrelsen.

22-08-2019 3 minutter DyrevelfærdØkologireglerPolitik

Ægproducent: Mulig gevinst at hente ved at få bedriften vurderet

Hvis det er nogle år siden, man sidst fik vurderet sin bedrift, kan der være en økonomisk gevinst ved at få det gjort nu, lyder det fra en økologisk ægproducent.

21-08-2019 2 minutter ØkonomiÆg og fjerkræ

Ny proteinfabrik satser på økologi

BiomassProtein bygger fabrik, der skal trække protein ud af økologisk græs. I første omgang for at lave foderprotein, men målet er på længere sigt fødevareindustrien.

19-08-2019 3 minutter FoderNye løsningerØRD