Annonce

GreenF-september.png

Annonce

OK21_okonu_1600x300.jpg

Annonce

NATEXPO-21-PARIS--1600x300--CTA-GB.jpg
Gyllenedfælder på mark

Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken. Arkivfoto: Økologisk Landbrug

Satellitter og planter skal hjælpe landbrugere i den grønne indsats

To nye virkemidler skal give landbrugere større frihed i indsatsen mod overskydende kvælstof.

To nye værktøjer giver landbrugere større frihed og fleksibilitet i kampen mod, at overskydende kvælstof ender i vandløb, søer og kystnære farvande.

Et samarbejde mellem erhvervet, Landbrugsstyrelsen og Aarhus Universitet har nemlig udviklet muligheden for at bruge satellitter og kvælstoffikserende planter, så landbrugeren bedre kan tilpasse løsningerne individuelt fra bedrift til bedrift.

Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

"De to nye virkemidler giver landbrugerne mere frihed og fleksibilitet til at vælge den løsning, der giver bedst mening på lige netop deres bedrift. Vi udvider simpelthen varesortimentet over, hvilke varer landbrugeren kan vælge til at levere den grønne indsats, som vi har brug for. Vores to nye varer på hylderne kan forhåbentlig hjælpe landbrugeren med at finde lige præcis det virkemiddel, som passer til bedriften," siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Kan tages i brug i år

Ved hjælp af data fra satellitter og sensorer kan landbrugeren bedre sprede gødningen der, hvor der er behov for den, og de kvælstoffikserende planter kan mindske risikoen for overskydende kvælstof i marken.

Aarhus Universitet har testet de nye virkemidler for at sikre, at de nu også leverer en tilstrækkelig miljøgevinst. Erhvervet, Aarhus Universitet og Landsbrugsstyrelsen har også arbejdet sammen om at afprøve præcisionslandbrug på et mindre antal bedrifter og fået vigtig erfaring med anvendelsen af virkemidlet.

De to nye virkemidler kan efter planen tages i brug allerede i år. I første omgang kan de nye alternativer anvendes i stedet for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, men det er ønsket, at de fra næste år også kommer til at være en del af den frivillige målrettede efterafgrødeindsats.

Flere artikler fra samme sektion

Nyt klimaværktøj medregner også jordens evne til at lagre kulstof

Fra 2022 kan landmænd sætte tal på kulstoflagringen i kløvergræsmarker og i sædskiftet i det hele taget. Landbrugets Klimaværktøj medregner jordens kulstofbalance, når udledning af drivhusgasser fra planteavl gøres op.

28-09-2021 3 minutter Klima

Vismand sår tvivl om tænketanks dystre forudsigelse af økologers økonomi

Landbruget - særligt økologerne - bliver hårdt ramt, hvis regeringens landbrugsudspil gennemføres, vurderer tænketanken Axcelfuture. Vismand Lars Gårn Hansen er dog ikke overbevist om, at beregningen bliver virkelighed.

28-09-2021 7 minutter Økonomi,   Klima,   Politik

Eksperter vil finde ud af, hvad køerne laver, når de er på skovtur

På gården Ellinglund ved Silkeborg har ammetanter og kalve adgang til indhegnede skovarealer. Center for Frilandsdyr undersøger, hvordan dyrene bruger skoven. Det sker med GPS, kameraer og adfærdsstudier i marken.

27-09-2021 5 minutter Kvæg