Annonce

Annonce

En dyretransport kører på motorvejen

Ny politisk aftale har især fokus på gentagne overtrædelser af reglerne for dyretransporter. Foto: Richard Says/flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Skærpet kontrol med dyretransporter

Ny, bred politisk aftale skal sikre, at kontrollen med dyretransporter i højere grad bliver målrettet de transportører og landmænd, der gang på gang overtræder reglerne.

“Et stort fremskridt for dyrevelfærden”, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Kontrollen med dyretransporter bliver nu styrket markant, så dyrene får bedre dyrevelfærd. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen, som torsdag løfter sløret for en ny, bred aftale om transportkontrol.

Aftalen er indgået mellem regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance samt Alternativet.

Partierne har strikket en aftale sammen, som skal sikre, at kontrollen fremover i højere grad rette søgelyset mod branchens brodne kar, som gang på gang overtræder reglerne.

Virksomheder, der eksempelvis overtræder reglerne ved en almindelig stikprøvekontrol, vil få flere og mere grundige, opfølgende kontrolbesøg end i dag. Besøg som de selv skal betale for. Det skal være med til at give virksomheder økonomisk incitament til at sikre god dyrevelfærd.

“Der er brug for, at vi lægger kontrollen om, så virksomhederne ved, at de ikke får fred, før de får styr på reglerne og giver dyrene ordentlig dyrevelfærd. Aftalen er et stort fremskridt for dyrevelfærden, fordi kontrollen bliver langt mere målrettet og ganske enkelt vil tvinge virksomhederne til at følge reglerne til gavn for dyrene. Og så er det rigtig positivt, at alle dyrearter er med i aftalen og fremover får glæde af skærpet kontrol,” siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Rammer især de brodne kar

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er alle med i aftalen, og i en fælles udtalelse fra Erling Bonnesen, Lise Bech, Orla Østerbye, Peter Seier Christensen og Henrik Dahl hedder det bl.a.:

“Vi har lavet denne aftale for dyrenes skyld. Den følger op på den politiske aftale fra 2018, og vi er glade for at have siddet med om bordet og sikret, at aftalen ikke er blevet dyrere. For grise er der i snit tale om 80 øre ekstra per gris, og kontrollen vil først og fremmest ramme de brodne kar.”

Med den nye aftale vil Fødevarestyrelsen i 2021 udføre stikprøvekontrol af omkring 10 procent af alle relevante dyretransporter, der kører dyr ud af Danmark. I dag har kun transporter med svin og kvæg et så højt kontroltryk. Andelen bliver reduceret gradvist til 7,5 procent i 2022 og 2023 for at ende på fem procent i de efterfølgende år. Det sker i takt med, at Fødevarestyrelsen får bedre data til at gå mere målrettet efter de virksomheder, som ikke formår at leve op til reglerne.

Aftalen medfører øgede udgifter for branchen på cirka 57 mio. kroner i 2021, 54 mio. i 2022, 53 mio. i 2023 samt godt 50 mio. kroner i 2024.

Det nye kontrolkoncept træder i kraft 1. oktober i år.

Flere artikler fra samme sektion

Landmand advarer om risikoen ved at eje

LandboUngdom og Økologisk Landsforening samarbejder om inspirationsaftener, hvor medlemmer af LandboUngdom kan møde etablerede landmænd og blive inspireret til selv at starte en produktion.

02-07-2020 5 minutter Uddannelse,   Generationsskifte

Økologisk uddannelse er på konventionelle præmisser

På Kalø Økologisk Landbrugsskole er arbejdet med uddannelsesbekendtgørelsen for landbrugsskoler en daglig udfordring.

02-07-2020 3 minutter Uddannelse

Virus tvang til anderledes tænkning, da skovlandbrug skulle fremvises

I denne tid skal der tænkes anderledes. Det blev der i den grad, da et netværksmøde om skovlandbrug med stor tilslutning blev lavet til et virtuelt møde mellem landmand og konsulenter og dem bag skærmene.

02-07-2020 4 minutter Skovlandbrug