Annonce

Annonce

Adrien Messean stå smilende og fodrer en ko med askegrene.

"Det er helt naturligt at inkludere træerne i gårdens cyklus," siger den franske økolog Adrien Messean. Foto: Julie Rohde

Skovlandbrug gavner både klima og biodiversitet

Den franske økolog og kvægbonde, Adrien Messean, dækker ti pct. af dyrenes foderbehov med løv fra stynede ask, pil og popler. Og kvæget kan lide det.

Skovlandbrug er endnu ikke udbredt herhjemme, men rundt om i verden er der mange landmænd, der kombinerer skov- og landbrug i systemer, der gavner klima, miljø, biodiversitet og dyrevelfærd. 

En af dem er Adrien Messean, der driver et 30 ha stort økologisk landbrug øst for Paris med kødkvæg, eng, skov og dyrket jord. Han er samtidig botaniker og har opbygget et skovlandbrug, hvor han udnytter, at kvæg ynder at æde såvel græs som løv. 

“Det er helt naturligt at inkludere træerne i gårdens cyklus. Ikke alene giver de rigtig godt foder til dyrene, de er også med til at skabe en god biodiversitet, bedre klimaftryk og et bedre miljø for dyrene, der kan finde ly og læ under træerne,” forklarer Adrien Messean. 

Ask er livretten

Kvæget fodres med løv fra ask, pil og poppel, og favoritten er askeblade, fortæller Adrien Messean, da Økologisk Landsforenings konsulenter Mette Kronborg og Julie Rohde besøgte ham i efteråret for at studere skovlandbrug. 

Se køerne blive fodret med askegrene i nedenstående video. Besøget hos Adrien Messean er led i projektet ‘InTRÆgrer’. 

“I ‘InTRÆgrer’ undersøger vi hvordan, skovlandbrug kan praktiseres her i Danmark, og vi mener faktisk, at mange flere landmænd bør arbejde med træer og buske på markfladen. Træerne øger det rum, vi kan dyrke i, og den mængde sollys og CO2, vi kan fange og nyttiggøre. Det er til gavn for klimaet og naturen, men vi kan også se, at træerne skaber mere robuste landbrugssystemer, både biologisk og økonomisk,” forklarer naturkonsulent i Økologisk Landsforening, Julie Rohde. 

I projektet er udarbejdet inspirationskataloget ‘Skovlandbrug’ med eksempler fra danske og udenlandske bedrifter. Her kan man læse mere om Adrien Messeans erfaringer og om syv andre landmænd, som dyrker skovlandbrug. Ønsker man trykte eksemplarer af kataloget, kan man kontakte jur@okologi.dk.

Karen Munk Nielsen er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening.

Flere artikler fra samme sektion

Plantebaseret firma søger danske producenter af grøntsager

Salget af økologiske måltidskasser hos Simple Feast er nu blevet så stort, at selskabet kan høste flere fordele ved at handle direkte med danske og svenske producenter af grøntsager.

21-02-2020 4 minutter Plantebaserede fødevarer

Ny regel om brug af ikke-økologisk N-gødning i 2020

FAGLIGT TALT: Alle økologer skal nu dokumentere et behov for N-gødning, når man bruger ikke-økologisk N-gødning. Loftet på de 50 kg udnyttet ikke-øko N pr. ha. falder væk i 2020.

18-02-2020 2 minutter Næringsstoffer,   Fagligt talt

Planteavl kan blive næste bølge for maskinstationer

Økologisk markdrift kræver nogle gange særlige løsninger, udstyr og større præcision. Maskinstationerne kan byde ind med løsninger, hvis flere økologer efterspørger dem.

14-02-2020 3 minutter Planteavl