Annonce

NOFF_DAN-okt-nov.jpg

Annonce

GreenF-september.png

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png
En sommerfugl på et korn

Det gavner insektlivet, hvis landmænd dyrker flere forskellige afgrøder på mindre marker, viser et nyt studie. Foto: Colourbox

Små alsidige marker øger biodiversiteten mærkbart

Et nyt studie viser, at mindre marker med forskellige afgrøder kan være lige så gode for biodiversiteten som eksempelvis levende hegn og blomsterstriber.

Ved at reducere markstørrelserrne og dyrke flere forskellige afgrøder kan landmanden give biodiversiteten et markant løft. Det viser et nyt studie, som er det hidtil største af sin slags målt på datagrundlaget.

I studiet, der er gennemført på 1.305 dyrkede marker i otte forskellige regioner i Europa og Canada, undersøgte forskere fra forskningsinstitutterne INRA og CNRS, hvilken effekt det har på dyre- og plantelivet, når landmændene dyrker flere forskellige afgrøder på mindre marker frem for den intensiverede dyrkning på en eller få store marker. 

Deres resultater viser, at en reduktion af markfladen fra 5 til 2,8 hektar hjælper biodiversiteten lige så meget, som hvis man øger arealet af små naturområder såsom blomsterstriber og levende hegn fra 0,5 til 11 pct., oplyser INRA i en pressemeddelelse

Studiet viser endvidere, at den øgede mangfoldighed af afgrøder på mindre marker gavner biodiversiteten, selv hvis man slet ikke har disse små naturområder.

"Disse resultater viser, at landbrug med mindre marker og større diversitet i afgrøderne understøtter en højere biodiversitet. En øgning af variationen af afgrøder er derfor en overset, men vigtig måde at bevare og genskabe landbrugslandets biodiversitet på," skriver INRA, som peger på, at politikker, der understøtter denne metode, gør det muligt at øge biodiversiteten, uden at den dyrkede markflade skal reduceres.

Studiet er publiceret i tidsskriftet The Proceedings of the National Academy of Sciences, og resultaterne vil indgå i den igangværende debat om den kommende landbrugspolitik i EU.

Annonce

Okologisk-Inspirationsdag-2021-(A2).png

Flere artikler fra samme sektion

Fugleinfluenza igen på vej til Danmark

Fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Vadehavet tyder på, at en ny sæson for fugleinfluenza står for døren. Fødevarestyrelsen opfordrer borgere til at tippe om fund af døde fugle, og beder fjerkræejere om at have ekstra fokus på smittebeskyttelse.

22-10-2021 3 minutter Æg og fjerkræ

Kok serverede blomkålsstænger til kødglade mænd: »Det er stadig den ret, de snakker om«

Kok Torben Kiel Hviid ser med bekymring på det, han betegner som dalende kvalitet af vores mad samt overforbruget af kød og råvarer fløjet hertil fra fjerne dele af verden. Som ejer af øko-cateren Groft prioriterer han at bruge grønt i sæson, små mængder kød og råvarer uden tilsætningsstoffer.

22-10-2021 13 minutter Gastronomi,   Forbrug,   Bæredygtighed

Stigende tendens til fjerpilning i økologiske etagesystemer skal stoppes

KRONIK: De seneste tre til fem år er der i økologien set en stigende forekomst af fjerpilning i høneflokkene, herunder også i de populære etagesystemer. Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil sammen med producenterne finde veje til at forebygge det allerede i opstartsperioden.

21-10-2021 3 minutter Kronik,   Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd