Annonce

Annonce

En sommerfugl på et korn

Det gavner insektlivet, hvis landmænd dyrker flere forskellige afgrøder på mindre marker, viser et nyt studie. Foto: Colourbox

Små alsidige marker øger biodiversiteten mærkbart

Et nyt studie viser, at mindre marker med forskellige afgrøder kan være lige så gode for biodiversiteten som eksempelvis levende hegn og blomsterstriber.

Ved at reducere markstørrelserrne og dyrke flere forskellige afgrøder kan landmanden give biodiversiteten et markant løft. Det viser et nyt studie, som er det hidtil største af sin slags målt på datagrundlaget.

I studiet, der er gennemført på 1.305 dyrkede marker i otte forskellige regioner i Europa og Canada, undersøgte forskere fra forskningsinstitutterne INRA og CNRS, hvilken effekt det har på dyre- og plantelivet, når landmændene dyrker flere forskellige afgrøder på mindre marker frem for den intensiverede dyrkning på en eller få store marker. 

Deres resultater viser, at en reduktion af markfladen fra 5 til 2,8 hektar hjælper biodiversiteten lige så meget, som hvis man øger arealet af små naturområder såsom blomsterstriber og levende hegn fra 0,5 til 11 pct., oplyser INRA i en pressemeddelelse

Studiet viser endvidere, at den øgede mangfoldighed af afgrøder på mindre marker gavner biodiversiteten, selv hvis man slet ikke har disse små naturområder.

“Disse resultater viser, at landbrug med mindre marker og større diversitet i afgrøderne understøtter en højere biodiversitet. En øgning af variationen af afgrøder er derfor en overset, men vigtig måde at bevare og genskabe landbrugslandets biodiversitet på,” skriver INRA, som peger på, at politikker, der understøtter denne metode, gør det muligt at øge biodiversiteten, uden at den dyrkede markflade skal reduceres.

Studiet er publiceret i tidsskriftet The Proceedings of the National Academy of Sciences, og resultaterne vil indgå i den igangværende debat om den kommende landbrugspolitik i EU.

Flere artikler fra samme sektion

Ægproducent: Mulig gevinst at hente ved at få bedriften vurderet

Hvis det er nogle år siden, man sidst fik vurderet sin bedrift, kan der være en økonomisk gevinst ved at få det gjort nu, lyder det fra en økologisk ægproducent.

21-08-2019 2 minutter ØkonomiÆg og fjerkræ

Ny proteinfabrik satser på økologi

BiomassProtein bygger fabrik, der skal trække protein ud af økologisk græs. I første omgang for at lave foderprotein, men målet er på længere sigt fødevareindustrien.

19-08-2019 3 minutter FoderNye løsninger

De økologiske svinepriser er under pres

Et voksende udbud af økologisk svinekød presser prisen til et kritisk lavt niveau.

19-08-2019 2 minutter SvineproduktionEksport