Annonce

Annonce

Annonce

Jesper Fog-Petersen står i en sojamark

Sojaen er sået 13. maj og var omkring 40 cm høj, da Jesper Fog-Petersen, Økologisk Landsforening, besigtede marken tidligere i denne uge. Foto: Malte Nybo Andersen

Soja overrasker positivt på Bornholm

Lunt forårsvejr på solskinsøen har sat skub i forsøgsmark med to sorter af sojabønner.

Sojabønner udmærker sig ved høj proteinkvalitet, som kan være svær at erstatte med andre bælgplanter. Det er derfor interessant, hvis der findes sorter, der kan dyrkes i det danske klima. Noget kunne tyde på det. En testdyrkning af to tyske sorter ved Svaneke på Bornholm ser i hvert fald særdeles lovende ud.

"Jeg er overrasket over, hvor flot og ensartet afgrøden står. Sojaplanterne er 40 cm høje nu, selv om de først blev sået 13. maj," siger projektleder Jesper Fog-Petersen, Økologisk Landsforening, netop hjemvendt fra Bornholm.

Det er ikke tilfældigt, at solskinsøen er valgt som lokation for afprøvningen, der foregår i projektet 'Sort it out'. Sojabønner kræver solskin og varme for at blive til noget, og i år har forårsvejret nærmest været perfekt på Bornholm - lunt, tørt og solrigt, hvor resten af landet døjede med nattefrost til langt hen i maj.

"Det giver forhåbning om, at vi med de rette sorter på de rette lokaliteter kan dyrke soja i Danmark med stabilt udbytte. Kan vi stabilt høste omkring 20 hkg/ha, vil det være tilfredsstillende, men indtil videre er det en usikker afgrøde," understreger Jesper Fog-Petersen.

Det understøttes af tal fra landsforsøg i 2020, hvor udbyttet i Østjylland og på Bornholm var henholdsvis 42 og 0 hkg/ha.

Soja kræver 100-120 dages vækst for at modne. Det er under danske forhold ensbetydende med sen høst.

"Det problem vil vi udfordre næste år. Nu ved vi, at de to sorter er dyrkningsegnede. Næste skridt er at blive klogere på det dyrkningstekniske. Vi kan fx prøve at rykke såtidspunktet frem og teste sorternes kuldetolerance. Kan vi så tidligere, kan vi også høste tidligere. En anden mulighed er at høste bønnerne grønne," forklarer Jesper Fog-Petersen.

Grønne sojabønner kaldes også edamamebønner, der er et velkendt og efterspurgt produkt.

Projektet 'Sort it out' screener i år flere end 70 sorter af ærter, hestebønner, linser, kikærter og soja for dyrkningsegnethed og spisekvalitet.

Flere artikler fra samme sektion

Crowdfunding blev ingen genvej til øget vækst for selskab bag økologiske måltidskasser

Simple Feast dropper crowdfunding som middel til at sikre yderligere kapital til selskabets ambitiøse vækstplaner.

16-07-2021 2 minutter finansiering

Tyrekalve skal have en økologisk fremtid

Forskere ved Aarhus Universitet vil udvikle to koncepter for kalve- og ungdyrkød fra den økologiske mælkeproduktion. Koncepterne er baseret på græs, og det hele begynder med kalve, der får masser af mælk hos ammetanter.

16-07-2021 4 minutter

Designergødninger testes i marken

Nye teknologier gør det muligt at raffinere kløvergræs og designe økologiske gødninger med forskelligt indhold af næringsstoffer, bl.a. svovlsur ammoniak. Det kan være en vej til et mere klimavenligt økologisk landbrug.

16-07-2021 3 minutter Næringsstoffer,   Planteavl,   Forskning