Annonce

Annonce

Michael Tersbøl i en mark med efterafgrøder

Vil du have kraftige efterafgrøder er det nu, du skal gøre klar til at handle på det, skriver Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver hos ØRD. Foto: Karen Munk Nielsen

Stærke efterafgrøder skal sås tidligt

FAGLIGT TALT: De helt kraftige og stærke efterafgrøder får man kun hvis man får dem sået tidligt.

Af: Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark

Visse steder i markplanen er der vinduer til at så tidligt, f.eks. efter vinterbyg, helsæd og evt. efter en gammel græsmark, man vil nedmulde tidligt.

Flere frøfirmaer tilbyder mangeartede blandinger af efterafgrøder, som kan give kraftig dække i løbet af sensommer og efterår. Men det forudsætter, at de sås tidligt.

Og trods gode intentioner er der mange landmænd, der må se i øjnene, at de ikke når at få efterafgrøderne sået så tidlig og optimalt som ønsket og anbefalet. Frøene skal være bestilt og leveret, og man skal have sat maskiner og mandskab klar til at få det gjort. Nogle vælger at hyre andre ind til at løse opgaven, så det bliver gjort til tiden.

Såtidspunktet er den vigtigste parameter, men dernæst er der andre hensyn, bl.a. at have et godt såbed, da de mangeartede blandinger har flere arter med små frø.

Stærke efterafgrøder med mange arter er et godt bidrag til at øge jordens kulstofindhold og frugtbarhed, samt at samle kvælstof til den næste hovedafgrøde. Og er efterafgrøden tæt, vil den også give rod- og frøukrudt en skarp konkurrence.

Vil du have kraftige efterafgrøder er det nu, du skal gøre klar til at handle på det.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark