Annonce

Annonce

»Jo længere strå, jo lavere udbytte. Den første og helt basale ukrudtskonkurrence ligger i tidlig vækst og buskning,« forklarer Jesper Fog-Petersen

Strålængde koster udbytte - også hos økologer

Bedre udbytter i økologisk vårbyg løses ikke med strålængde, men med tidlig vækst og buskning. Det er en af konklusionerne i projektet ØkoSort II, som ledes af Jesper Fog-Petersen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Tidlig vækst og buskning er vigtige egenskaber hos kornsorter til økologisk brug. Strålængde er derimod ikke den vej til ukrudtskonkurrence og højere økologisk udbytte, som man måske går og forestiller sig.

Det fortæller Jesper Fog-Petersen, vidensudvikler i Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel) på baggrund af arbejdet med at forædle sorter til økologisk planteavl i GUDP-projektet ’ØkoSort II’.

»Vi troede, de høje sorter ville klare sig bedst, men efter otte år med screening, forsøg og forædling kan vi nu konstatere, det ikke er tilfældet. Jo længere strå, jo lavere udbytte. Den første og helt basale ukrudtskonkurrence ligger i tidlig vækst og buskning,« forklarer Jesper Fog-Petersen.

Stiller særlige krav

Konklusionen gælder for ejendomme med et middel ukrudtstryk. Til lavbundsjorder eller andre arealer, hvor der traditionelt er højt ukrudtstryk, anbefaler Jesper Fog-Petersen stadig en langstrået sort med god dækning af jorden. Her vil en kortstrået sort ikke klare sig godt, understreger han.

Takket være ØkoSort II er egenskaber for buskning og tidlig vækst nu kortlagt, så de kan indgå i den fremtidige forædling og økologiske sortsudvikling. Det er Nordic Seed, der som partner i projektet har stået for den genetiske kortlægning.

Et helt konkret resultat af projektet er en ny vårbygsort fra Nordic Seed, som forventes at blive sat i produktion næste år, når den har gennemgået den formelle sortsafprøvning. Sorten har de seneste tre år ligget enten nummer et eller to i projektets interne afprøvning med et relativt udbytte på 115 i forhold til den officielle målesortblanding.

»Det må siges at være meget tilfredsstillende. Det er ikke en høj sort men heller ikke en specielt lav sort,« konstaterer Jesper Fog-Petersen.

Ligesom de øvrige omkring 100 vårbygsorter, der er dyrket i projektet, har denne en proteinprocent omkring 10. Det har ikke i projektet været muligt at øge proteinprocenten uden at miste udbytte.

Ifølge Jesper Fog-Petersen er det muligt at forudsige 79 pct. af en sorts udbytte ud fra dens genetik. Resten bestemmes af miljø, vejr og management.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning