Annonce

Annonce

Honningbi på en tidselblomst

En større diversitet af blomstrende afgrøder på økologiske marker er formentlig med til at øge mængden af honningbier, vurderer forskere i et nyt studie. Foto: Colourbox

Studie: Bier trives bedre på øko-marker end konventionelle marker

Mængden af honningbier er markant større på økologiske marker end de konventionelle, viser et nyt fransk studie.

Honningbier trives langt bedre i økologiske marker end konventionelle, hvilket ses i antallet af voksne bier, æg og mængden af honningproduktion.

Det viser et nyt studie baseret på data fra 180 kolonier gennem seks år i det centralvestlige Frankrig.

Forskerne fandt 37 pct. flere æg, 20 pct. flere voksne bier og en 53 pct. større honningproduktion ved de økologiske marker sammenlignet med de konventionelle. Det skriver forskningscentret National Center for Scientific Research (CNRS) i en pressemeddelelse.

I landbrugsområder, hvor vårraps og solsikker endnu ikke blomstrer i maj og juni, er det småt med maden for de bestøvende insekter, hvilket hæmmer både honningproduktionen, pollenspredningen og væksten i bikolonien. Men i de økologiske marker er udbuddet af blomstrende afgrøder, heriblandt ukrudt, større, hvilket forskerne mener kan være årsagen til den større trivsel. De spekulerer også i, at fraværet af pesticider gavner bierne.

"Dette studie viser, at økologisk landbrug kan mindske de negative effekter ved intensivt landbrug og øge overlevelsen hos bierne, der spiller en vigtig rolle som pollenspredere," står der i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology.

Tidligere har studier påvist, at visse pesticider udgør en risiko for bier ved både at påvirke deres overlevelsesevne, navigation og adfærd, hvilket bl.a. fik EU til at forbyde udendørs brug af tre neonikotinoider på blomstrende afgrøder. 

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning