Annonce

Annonce

En flok grise på friland

Det europæiske marked for økologisk svinekød er mættet, og det sætter negative spor på afregningspriserne til de danske producenter. Foto: Morten Telling

De økologiske svinepriser er under pres

Et voksende udbud af økologisk svinekød presser prisen til et kritisk lavt niveau.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at noteringen på det økologiske grisekød er på et kritisk lavt niveau, og det er absolut ikke alle leverandører, der kan tjene penge på den nuværende afregning,” skriver Henrik Biilmann, direktør i Friland i en meddelelse til andelshaverne.

Øko-tillægget skrumper i uge 34 med 30 øre, så det nu er nede på 6,00 kr pr. kg, mens den konventionelle notering bare brager derudaf, drevet af efterspørgslen i Kina, forsøger Friland derfor at finde nye markeder for det økologiske kød, som endnu ikke har været i stand til at tilkæmpe sig en særlig stor plads på det kinesiske marked.

Ifølge Henrik Biilmann er der ikke tale om et isoleret problem for de danske økologer, men en generel tendens, som rækker langt ud over Danmarks grænser.

“Når vi kigger ud i Europa, er der et overudbud på markedet for økogrise. Det gælder ikke alle delstykker, men især for de delstykker, vi eksporterer og normalt tjener gode penge på, er der et overudbud. Det er især skinker og øvrige dele af bagpartierne på grisen, hvor vi taber omsætning. Vi arbejder derfor hårdt på at finde nye kunder, ligesom vi kigger på helt nyt markeder,” skriver han.

“På økologisk oksekød er der god balance, og vi sælger de mængder, der kommer ind. Her er forhåbningen og faktisk også forventningen, at vi fra nu af ser den sædvanlige stigning i tilgangen af dyr,” hedder det endvidere i meddelelsen fra Friland.

Heraf fremgår det, at der også er balance i salget af frilandsgrise, som primært sælges på det danske marked, men at tillægget isoleret set er til den lave side.

Flere artikler fra samme sektion

Ny liste viser de mest bitre og stærkt smagende kål

KRONIK: To projekter har undersøgt planter med højt indhold af bitterstoffer, som har en meget gavnlig sundhedseffekt i kosten.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Flere spindemider i konventionelle marker end økologiske trods insektgifte

Ukrudt er ikke kun en konkurrent til afgrøderne - de efterstræbte planter er også værter for mange nyttedyr.

12-09-2019 4 minutter Frugt bær & grønt

Forsker om ny Thise-mælk: Det er bedre dyrevelfærd

Thises nye mælk, der lader ko og kalv gå længere tid sammen, styrker kalvens vækst og dens sociale færdigheder, mener en forsker, som samtidig påpeger, at der mangler mere viden på området.

12-09-2019 3 minutter DyrevelfærdMejeri