Annonce

Annonce

Annonce

En flok grise på friland

Det europæiske marked for økologisk svinekød er mættet, og det sætter negative spor på afregningspriserne til de danske producenter. Arkivfoto: Morten Telling

De økologiske svinepriser er under pres

Et voksende udbud af økologisk svinekød presser prisen til et kritisk lavt niveau.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at noteringen på det økologiske grisekød er på et kritisk lavt niveau, og det er absolut ikke alle leverandører, der kan tjene penge på den nuværende afregning,” skriver Henrik Biilmann, direktør i Friland i en meddelelse til andelshaverne.

Øko-tillægget skrumper i uge 34 med 30 øre, så det nu er nede på 6,00 kr pr. kg, mens den konventionelle notering bare brager derudaf, drevet af efterspørgslen i Kina, forsøger Friland derfor at finde nye markeder for det økologiske kød, som endnu ikke har været i stand til at tilkæmpe sig en særlig stor plads på det kinesiske marked.

Ifølge Henrik Biilmann er der ikke tale om et isoleret problem for de danske økologer, men en generel tendens, som rækker langt ud over Danmarks grænser.

“Når vi kigger ud i Europa, er der et overudbud på markedet for økogrise. Det gælder ikke alle delstykker, men især for de delstykker, vi eksporterer og normalt tjener gode penge på, er der et overudbud. Det er især skinker og øvrige dele af bagpartierne på grisen, hvor vi taber omsætning. Vi arbejder derfor hårdt på at finde nye kunder, ligesom vi kigger på helt nyt markeder,” skriver han.

“På økologisk oksekød er der god balance, og vi sælger de mængder, der kommer ind. Her er forhåbningen og faktisk også forventningen, at vi fra nu af ser den sædvanlige stigning i tilgangen af dyr,” hedder det endvidere i meddelelsen fra Friland.

Heraf fremgår det, at der også er balance i salget af frilandsgrise, som primært sælges på det danske marked, men at tillægget isoleret set er til den lave side.

Flere artikler fra samme sektion

Kalø præsenterer ti nye produktionsledere efter fire års tørke

Produktionslederuddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole har fået en ny indpakning, og for første gang i fire år har der været tilmeldinger nok til at gennemføre et hold.

03-04-2020 4 minutter Uddannelse

Landmænd går sammen i grupper for at styrke dyrevelfærden

To dyrevelfærdsprojekter i Økologisk Landsforening giver deltagerne mulighed for at dele succeser og fiaskoer med hinanden.

02-04-2020 5 minutter Kvæg,   Dyrevelfærd

Dansk Økojord har købt sin syvende gård

Efter nyt opkøb disponerer Danmarks Økologiske Jordbrugsfond over mere end 430 ha fordelt på syv landbrug, og flere opkøb er på vej

02-04-2020 3 minutter Omlægning,   Svineproduktion