Annonce

Annonce

Køern på græsmark

Thises køer skal i løbet af de kommende tre år vinke farvel til soja og vænne smagsløgene til danske afgrøder som hestebønner, lupiner og ærter og sandsynligvis senere også forædlet græsprotein. Foto: Morten Telling

Thise dropper importeret soja

Senest i 2023 satser Thise Mejeriets landmænd på helt at droppe importeret soja som fodermiddel og erstatte det med danskproduceret foder.

Det er ikke kun de danske forbrugere, som i disse år skal vænne sig til at ændre kosten i en mere klimavenlig retning. Også køerne kan se frem til ændringer i deres foderblandinger, hvor importeret soja er kommet på den sorte klimaliste.

Det budskab er forstået på Thise Mejeri, som håber, at andelshaverne helt har udfaset soja om senest tre år. Dermed kommer Thises andelshavere tættere på opfyldelsen af det økologiske grundprincip om naturlige kredsløb. Udfasningen af soja udgør dermed en væsentlig del af Thises bæredygtighedsstrategi for de kommende år.

Allerede i løbet af 2021 begynder knap halvdelen af mejeriets 75 landmænd med at erstatte importeret soja med dansk produceret foder i form af f.eks. hestebønner, lupiner og ærter og sandsynligvis senere også forædlet græsprotein, oplyser mejeriet i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det, at erfaringerne med den nye fodringsstrategi bliver samlet sammen og præsenteret for andelshaverne i løbet af sommeren 2021. Derefter skal de træffe den endelige beslutning om et totalt stop af anvendelse af økologisk soja hos alle Thises landmænd.

I øjeblikket indgår der soja i foderplanerne hos de fleste økologiske mælkeproducenter. Og selvom den økologiske soja ikke nødvendigvis kommer fra Brasilien eller Argentina, så er efterspørgslen efter soja fra andre regioner med til at øge efterspørgslen efter den sydamerikanske soja lyder en af begrundelserne for, at Salling-mejeriet nu ønsker at gå foran ved helt at udfase soja.

”Regnskovene, Jordens lunger, er under pres, og sojaproduktionen bærer en stor del af skylden for fældning af regnskov, som igen har store konsekvenser for klimaet. Importeret soja udgør en tredjedel af dansk landbrugs samlede klimaaftryk, så der er behov for handling. Derfor ønsker Thise og landmændene bag mejeriet en meget hurtig udfasning af soja, senest om tre år ” siger Poul Pedersen, adm. direktør på Thise Mejeri.

Coop, som er hovedmodtager af Thise mejeriprodukter, er begejstret for planerne:

”Det er fantastisk glædeligt, at Thise på denne måde begynder en rejse mod sojafri produktion. Selvom man kan købe certificeret soja, er det klart, at rent dansk produceret foder er den bedste garanti, hvis man vil sikre at verdens skove ikke ryddes til sojadyrkning. Dette kan blive begyndelsen på en ny positiv bølge i dansk fødevareproduktion, hvor andre producenter forhåbentlig vil følge Thises eksempel,” siger koncerndirektør Jens Visholm, Coop.

Flere artikler fra samme sektion

Fire landbrug har fået et hav af nye træer denne vinter

KRONIK: Hvordan skal skovlandbrug strikkes sammen for at give de optimale og ønskede effekter, og hvad er markedspotentialet for produkterne? Det undersøger projektet 'Robust' i disse år.

24-01-2022 3 minutter Kronik,   Skovlandbrug

Thises næstformand stiller op som ØL-formand

GENERALFORSAMLING 2022: Et tredje medlem af Økologisk Landsforening har nu meldt sig som formandskandidat forud for foreningens generalforsamling.

24-01-2022 3 minutter Generalforsamling 2022

Nu skal der flere økologiske ingredienser i danske brød

Danske bagerier har gennem flere år klaget over mulighederne for at anprise brugen af økologiske ingredienser i brød. Nu forsøger Økologisk Landsforening sammen med dagligvarehandlen og bagerbranchen at lægge pres på myndighederne for at få lempet reglerne.

24-01-2022 7 minutter Bageri,   Mærkning